Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Ve finiši v Adelaide uspěl Greipel. Největší vítězství kariéry slaví Impey

Závěrečnou etapu australského závodu Tour Down Under vyhrál Andre Greipel. Německý sprinter porazil v Adelaide domácího Caleba Ewana, třetí skončil Peter Sagan. Celkové pořadí úvodního podniku letošní WorldTour patří Darylu Impeymu díky nižšímu součtu umístění, než jaké měl druhý Richie Porte.

Držitelé dresů na Tour Down Under
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yuzuru Sunada

Greipel vyhrál už první sprinterskou etapu, jako jediný se tak na Tour Down Under dočkal dvou etapových trumfů. V Adelaide to neměl jednoduché a již to vypadalo, že po devadesáti kilometrech bude slavit Ewan, který nastoupil hodně brzy. V posledních metrech však německý spurter předvedl větší výdrž a proletěl kolem unaveného soupeře. 

Pro Greipela, který je rekordmanem Tour Down Under, šlo o osmnácté etapové vítězství v Austrálii. "Nebylo to vůbec lehké. Foukalo proti, takže jsem se snažil čekat, jak jen to šlo. Caleb (Ewan) vystřelil zezadu jako raketa, ale mně se podařilo ho předstihnout v posledních metrech. Myslím, že jsem to načasoval dobře," hodnotil zkušený německý spurter.

Celkový triumf slaví Impey, který se stal prvním Jihoafričanem ve dvacetileté historii závodu, jenž dokázal vyhrát pořadí Tour Down Under. Klíčová byla pátá etapa, kde sice na Willunga Hill slavil Porte, ovšem Impey na něj ztratil jen osm vteřin. Díky tomu měli oba závodníci totožný čas – v prospěch Impeyho rozhodl nižší součet umístění v jednotlivých dnech.

"Jsem nadšený, vítězství jsem před začátkem závodu vůbec neočekával. Někdy se prostě vše podaří a vyjde podle plánu. Dnes to bylo hodně napjaté a nervózní, já jsem se snažil především udržet okrový dres. Věděl jsem, že to můj tým nepustí," líčil v cíli Impey, který své vítězství věnoval rodině.

Pro třiatřicetiletého jezdce jde o jeden z největších úspěchů kariéry. Impey byl v roce 2013 prvním africkým závodníkem, který vezl žlutý dres na Tour de France, etapové úspěchy slavil v Baskicku a Katalánsku a přidal také šest domácích titulů v časovce. Na druhé příčce skončil loňský vítěz Porte, třetí dojel nejlepší z ročníku 2013 Tom-Jelte Slagter.

Nejlepším spurterem závodu byl v součtu šesti dnů trojnásobný mistr světa Sagan, vrchařský dres patří dalšímu jihoafrickému cyklistovi Nickolasi Dlaminimu. Bílý dres získal při svém debutu za Team Sky kolumbijský vrchař a vítěz loňského závodu nadějí Tour de l'Avenir Egal Bernal, který se blýskl pátou příčkou na Willunga Hill. 

Cyklistický závod Tour Down Under (WorldTour) - 6. etapa (90 km):

1. Greipel (Něm./Lotto Soudal) 2:01:19, 2. Ewan (Austr./Mitchelton-Scott), 3. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 4. Bauhaus (Něm./Team Sunweb), 5. Viviani (It./Quick Step), 6. Von Hoff (Austr./UniSA) všichni stejný čas.

Konečné pořadí: 1. Impey (JAR/Mitchelton-Scott) 20:03:34, 2. Porte (Austr./BMC) stejný čas, 3. Slagte (Niz./Dimension Data) -16, 4. Ulissi (It./SAE Team Emirates), 5. Devenyns (Belg./Quick Step), 6. Bernal (Kol./Sky) všichni -20.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články