Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ve 14. etapě Gira d'Italia se blýskl druhým místem Jan Bárta

Cervinia - Český cyklista Jan Bárta obsadil druhé místo v alpské 14. etapě Gira d'Italia. Nováčka na velkém závodě dnes porazil po 205 kilometrech v závěrečném spurtu kolega z tříčlenné skupiny uprchlíků Andrey Amador z Kostariky. Druhý český účastník Gira Roman Kreuziger skončil šestnáctý a udržel šestou příčku v průběžném pořadí.

Jan Bárta (vpravo) na Giru
zdroj: AP autor: Gian Mattia D\'Alberto

Jan Bárta byl v sobotní etapě jedním z nejaktivnějších jezdců. Člen německého týmu NetApp, jenž startuje na Giru poprvé díky divoké kartě, strávil v úniku většinu etapy. Nejprve jako člen osmičlenné skupiny, od níž se později odpoutal a jel dlouho sám. V jeden moment byl jeho náskok před pelotonem až 13 minut.

Vicemistr republiky v časovce díky sólojízdě vyhrál horskou prémii na prvním ze dvou vrcholů Col de Joux a dostižen byl až v průběhu osmnáctikilometrového sjezdu, když na mokré silnici jel přece jen opatrněji než někteří z jeho pronásledovatelů.

"Po první hodině byl průměr přes 50 km/h. Pak se podařilo odjet, byl jsem tam skoro pořád vepředu, stálo to skutečně hodně sil. Musel jsem hodně pít, abych před kopci trochu zregeneroval," řekl Bárta.

Jan Bárta
zdroj: roadcycling.cz

"Už je to druhá etapa, v níž jsme skončili na druhém místě," připomněl úspěch polského kolegy Bartosze Huzarského z desáté etapy.

Dostali se před něj Amador a Ital Alessandro De Marchi, kteří ve dvojici zahájili sedmadvacetikilometrové stoupání do cíle v Cervinii. Bárta se však na ně po heroickém výkonu necelých sedm kilometrů před cílem dotáhl a bojoval o životní výsledek. Vítěz závodů Mezinárodní týden Coppiho a Bartaliho a Kolem Kolína nad Rýnem vjížděl do cílové rovinky na vrcholu kopce ve výšce 2001 metrů nad mořem z prvního místa, nicméně Amador se přes něj přehnal a odsunul ho na druhou pozici. De Marchi byl třetí s dvousekundovou ztrátou, Hesjedal dojel čtvrtý 20 sekund po vítězi.

"Jsem strašně rád, ale zároveň fakt hodně unavený, protože to bylo vážně těžké," uvedl sedmadvacetiletý člen německé stáje NetApp.

"V samém závěru už jsem měl černo před očima, byl jsem úplně mrtvý. I proto radost převažuje nad zklamáním, že to nevyšlo na první místo," řekl Bárta.

"Předtím jsem jel maximálně akorát desetidenní etapáky," poznamenal Bárta.

"Je to dvacet dní. Některé ty dny nesednou, občas přijde těžký den, kdy člověka hodně bolí nohy. Věřím ale, že už jsem si to prožil a mám to za sebou, takže už by takových mohlo být třeba co nejméně," prohlásil Bárta.

"Určitě to pomůže psychicky. S úspěchem se jede líp. Zítra to nějak přežiju a pak je volný den, tak bych se mohl dát dohromady a trochu si odpočinout," uvedl Bárta.

Nedělní 15. etapa o délce 169 km bude podobná té dnešní. První úsek bude relativně rovinatý, pak přijdou na řadu čtyři náročná stoupání.

Staronovým lídrem je Kanaďan Ryder Hesjedal, jenž se v závěrečném stoupání odpoutal od skupiny favoritů a dojel čtvrtý. Bývalý biker, jenž už měl růžový trikot čtyři etapy, vystřídal v čele Španěla Joaquína Rodrígueze.

Kreuziger se v závěrečných stovkách metrů neudržel hlavní skupiny s Ivanem Bassem či svým týmovým kolegou Paolem Tiralongem a několik sekund ztratil. Zůstal však šestý s odstupem 1:07 na Hesjedala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články