Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Vasová obstarala Maďarsku historický úspěch. Iserbyt vyhrál do třetice

Mládí dominovalo v závodě žen Světového poháru v cyklokrosu v belgickém Overijse. Dvacetiletá Kata Blanka Vasová z Maďarska si v těžkých podmínkách dojela pro první výhru v elitní kategorii v kariéře před devatenáctiletou Nizozemkou Puck Pieterseovou. V napínavém závodě mužů se o triumf porvala trojice Belgičanů a po taktickém výkonu se ze třetího prvenství v sezoně radoval Eli Iserbyt. 

Blanka Vasová v souboji s Puck Pieterseovou na trati v Overijse
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Vincent Kalut

V Overijse, kde se závody jezdí už od roku 1960, nejlépe odstartovala vítězka posledního klání Denise Betsemaová. V obtížném terénu se jí v úvodních kolech dokázaly držet jen dvě závodnice do 23 let, krajanka Puck Pieterseová a Maďarka Kata Blanka Vasová. Ztrátu naopak musela dohánět druhá žena světového poháru Lucinda Brandová.

Ve druhém kole vedoucí Betsemaová uklouzla a spadla a její kolegyně jí začaly mírně ujíždět. Ve třetím okruhu z pěti vedoucí závodnice světového poháru ztratila rovnováhu podruhé a na čele se definitivně osamostatnila dvojice juniorek.

Dvacetiletá Vasová pevně uchopila první místo v předposledním kroužení. O rok mladší Pietersová se o triumf chtěla ještě poprat, osudnými se jí nicméně staly průjezdy depy a výměna kol, kde Nizozemka na maďarský multitalent třikrát výrazně ztratila a nenašla síly na návrat.

Je nám líto, video expirovalo.
Boroš čtrnácté místo nezopakoval

Vasová získala v pátém závodě letošního ročníku své první vítězství a historicky také první výhru v cyklokrosovém světovém poháru pro Maďarsko. Pieterseová smutnit nemusela, i ona si připsala první stupně vítězů v elitní ženské kategorii. Úřadující světová šampionka Brandová se ještě v posledním okruhu docvakla na trápící se Betsemaovou a ze závodu urvala třetí místo. Obě mají na čele SP aktuálně stejný počet bodů.

Iserbyt a Vanthourenhout utahali Aertse

Závod mužů odstartoval o dvacet minut později a za deště. Michael Boroš se zdál být plný energie, ale ze třetí řady měl na úzké trati problémy si polepšit. Během prvního okruhu se usídlil na patnáctém místě, zatímco se do vedení dostali tradičně Belgičané. Prvnímu Daanu Soetovi sekundovali Quinten Hermans a první muž celkového pořadí SP Eli Iserbyt.

Jednoho Belgičana nahradil jiný, do trojice odskočené na čele se probojoval místo Soeteho Michael Vanthourenhout. První desítka průběžného pořadí byla podobně monotónní jako celkové pořadí SP, figurovalo v ní hned osm domácích závodníků.

Hermans musel ve čtvrtém kole přezout tretry a propadl se na páté místo. Naopak pomalu, ale jistě se dopředu propracovával Toon Aerts, který zvítězil minulý týden v Zonhovenu. V polovině závodu v Overijse se nalepil na dvojici Iserbyt, Vanthourenhout.

V posledním okruhu se dala čekat spolupráce obou závodníků stáje Pauwels Sauzen, kteří chtěli proti Aertsovi udržet bílý trikot pro vedoucího závodníka SP. Iserbyt si v technické pasáži nastoupil a Vanthourenhout zkušeně zbrzdil třetího Aertse, kterému se nevyplatila okamžiková ztráta pozornosti.

Čtyřiadvacetiletý Iserbyt ovládl třetí závod v sezoně a vůbec poprvé v životě vyhrál elitní kategorii doma v Belgii. Do příští zastávky Světového poháru v cyklokrosu, která se uskuteční 14. listopadu v Táboře, rovněž uhájil bílý trikot. Český reprezentant Boroš se postupně propadal a cílovou pásku protnul jako dvacátý sedmý.

Závod Světového poháru v cyklokrosu v Overijse (Belgie):

Ženy: 1. Vasová (Maď.) 48:07, 2. Pieterseová -15, 3. Brandová, 4. Betsemaová (všechny Niz.) obě -33, 5. Honsingerová (USA) -44, 6. Burquierová (Fr.) -53, ...43. Kopecký (ČR) -1 kolo.

Průběžné pořadí SP (po 5 ze 16 závodů): 1. Brandová 147, 2. Betsemaová 147, 3. Pieterseová 112, 4. Vasová 105, 5. Vosová 102, 6. Kastelijnová (obě Niz.) 87, ...24. Nash (ČR) 24.

Muži: 1. Iserbyt 1:00:28, 2. Vanthourenhout -9, 3. Toon Aerts -26, 4. Sweeck -46, 5. Hermans (všichni Belg.) -1:02, 6. Van der Haar (Niz.) -1:11, ...27. Boroš (ČR) -5:30.

Průběžné pořadí SP (po 5 ze 16 závodů): 1. Iserbyt 175, 2. Vanthourenhout 130, 3. Toon Aerts 129, 4. Hermans 128, 5. Van der Haar 114, 6. Adams (Belg.) 82, ...30. Boroš 12.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články