Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Van Empelová vedla v Hoogerheide domácí triple, kategorii mužů U23 ovládl Nys. Dlasková se blýskla mezi juniorkami

Dnešní program světového šampionátu v cyklokrosu v holandském Hoogerheide nabídl hned tři závody. V dopoledním závodu juniorek se blýskla Vanda Dlasková, jež obsadila osmé místo. V kategorii mužů do třiadvaceti let dominoval Thibau Nys, který zvítězil stylem start – cíl. Při absenci Marianne Vosové v elitní kategorii žen zvítězila domácí Fem van Empelová. 

Holandský triple

Do závodu žen v elitní kategorii nastupovala v roli jedné z favoritek při neúčasti Marianne Vosové její krajanka Fem van Empelová. Vosová účast na MS odřekla z důvodu zdravotních problémů. 

Již v úvodním kole zbytku startovního pole unikla domácí dvojice van Empelová s Puck Pieterseovou. Ze třetí pozice se na čelo dotáhla Lucinda Brandová. Trojice domácích závodnic dokázala ve třetím kole odskočit na rozdíl téměř dvaceti vteřin. Pořadím na špici zamíchal pád Pieterseové. Kvůli této chybě se Lucinda Brandová dostala na druhou pozici a začala dotahovat na vedoucí van Empelovou. Trojice domácích závodnic však nadále dominovala.

Vedoucí van Empelová svůj náskok nadále navyšovala a s přehledem kontrolovala vývoj závodu. Pieterseová sice po pádu dokázala odskočit od třetí Lucindy Brandové, na tempo van Empelové už ale reagovat nezvládla. Kompletní stupně vítězů tak obsadily domácí závodnice.

"Jsem hrozně šťastná, prožívám neuvěřitelnou sezonu a musím poděkovat všem, kteří mi k tomu pomohli," uvedla Van Empelová. "Byla tady neuvěřitelná atmosféra, před tolika lidmi jsem ještě nejela. O to víc je můj titul speciální. Jeli jsme společně s Puck, ale když tam pak měla nějaký problém, šlápla jsem do toho na plný plyn a získala rozhodující náskok," popsala Van Empelová. 

Strojové tempo a bezchybný Nys

Do závodu mužů do třiadvaceti let nastoupila na startu hned pětice českých reprezentantů. Největší nadějí na úspěch byli Matyáš Kopecký a Matyáš Fiala, kteří se od počátku závodu pohybovali v první třicítce.

Celé startovní pole se na rozmáčené trati brzy roztrhalo. Od úvodního kola se vedení ujal Belgičan Thibau Nys následovaný svými krajany Witsem Meeussenem, Emielem Verstryngem a domácím Tiborem del Grosso. Českým jezdcům se nevyhnuly technické problémy, které zapříčinily propad Matyášů Fialy a Kopeckého z první třicítky startovního pole.

Na čele závodu držel strojové tempo Thibau Nys, který bez větších problémů svůj náskok před skupinou pronásledovatelů průběžně navyšoval. V posledním kole jeho náskok činil pohodlných dvacet vteřin a zbytek závodu své vedení kontroloval. 

O druhé příčce se rozhodovalo až v závěrečném okruhu, do kterého doslova vlétl Witse Meeussen, jež se snažil odpoutat od dvojice Tibora del Grossa a Jorana Wyseurea. Rozhodl až závěrečný spurt, do kterého zbylo nejvíce sil domácímu del Grossovi. Třetí dojel Witse Meeussen. Nejlepším z Čechů byl v cíli Matyáš Fiala, který navzdory technickým problémům dokončil na 26. místě.

"Určitě to nebyl vydařený závod. Bohužel jsem měl trošku smůlu s defektem, pak jsem musel měnit i tretru, hodně jsem kvůli tomu ztratil, ale dělal jsem, co jsem mohl. Bylo to těžké, trať se hodně rozbahnila, hodně to klouzalo. Byl to těžký závod," uvedl Fiala.

Dlasková v první desítce

Odjela výborný závod a nebyla až tak daleko ani od medaile. Na bronz jí scházelo jen lehce přes půl minuty. Hned v cíli se také dočkala pochvaly od táty. "Už mi stihl něco říct, stejně tak i pan Klouček za mnou přišel, oba říkali, že je to super. A taťka byl zjevně hodně spokojený," prozradila sedmnáctiletá Dlasková.

K dobrému umístění jí pomohl úvod závodu. "Měla jsem hodně dobrý start. Hodně jsem získávala v zatáčkách díky tomu, že jsem měla hrubý (dezén), zatímco spousta ostatních holek z čela měla šipky, takže jsem mohla hodně předjíždět," popsala Dlasková.

Rozhodnutí o změně "obutí" přitom tým udělal až na poslední chvíli, kdy bylo zřejmé, že déšť mění ještě v pátek suchou trať v bahno. "Musím říct, že se to změnilo vážně hodně. Ještě ve čtvrtek jsme jeli úplně za sucha, včera štafetu to samé, ale dnes jsem to změnila na ten hrubý až asi půl hodiny před startem, protože fakt pršelo hodně a trať se rychle změnila. Každopádně to byla dobrá volba."

K umístění mezi nejlepší desítkou jí pomohly i problémy hlavní domácí favoritky Lauren Molengraafové, jež spadla a měla i defekt. "Ve druhém kole jsem měla trošku krizi a začala jsem se propadat, ale pak jsem se do toho zase vrátila. A právě to, že jsem tam byla s ní, mi hodně pomohlo. Jsem vážně spokojená, jak to dopadlo," pochvalovala si Dlasková.

"Musím říct, že jsem trochu v šoku, protože jsem vůbec nečekala, že by to mohlo dopadnout takhle. Jsem vážně nadšená. Do desítky jsem chtěla být, ale přes Vánoce a po Novém roce jsem moc nezávodila, tak jsem tak úplně nevěděla, do čeho jdu," řekla Dlasková.

Potíže Molengraafové napomohly také velkému triumfu kanadských dvojčat Isabelly a Avy Holmgrenových. "To je něco neuvěřitelného. A já jim to strašně moc přeju, protože jsou fakt úžasné. Je super, že se jim podařilo získat zlato a stříbro," řekla Dlasková.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Hoogerheide (Nizozemsko):

Ženy elite (22,55 km): 1. Van Empelová 54:42, 2. Pieterseová -39, 3. Brandová (všechny Niz.) -1:11, 4. Persicová (It.) -1:45, 5. Alvaradová -1:46, 6. Worstová (obě Niz.) -2:14.

Muži do 23 let (22,55 km): 1. T. Nys (Belg.) 50:42, 2. Del Grosso (Niz.), 3. Meeussen (Belg.) oba -4, ...26. Fiala -3:19, 30. Kopecký -3:50, 31. Jindřich -3:55, 34. Stránský -4:22, 46. Černý (všichni ČR) -6:06.

Juniorky (16,15 km): 1. I. Holmgrenová 42:13, 2. A. Holmgrenová (obě Kan.) -20, 3. Geryová (Fr.) -47, ...8. Dlasková -1:23, 13. Hanáková -2:41, 24. Douděrová -3:37, 27. Nováková (všechny ČR) -3:59.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články