Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Van der Poel přespurtoval v úchvatném finiši Van Aerta, Alaphilippe se střetl ve Flandrech s motorkou

Prestižní cyklistický závod Kolem Flander ovládl Nizozemec Mathieu van der Poel. Ve finiši dvou uprchlíků těsně porazil Belgičana Wouta van Aerta a vyhrál svůj první cyklistický monument. Zároveň napodobil svého otce Adriho, který závod ovládl v roce 1986.

Mathieu van der Poel a Wout van Aert
zdroj: ČTK/ZUMA

S oběma velkými rivaly jel v úniku ještě úřadující mistr světa na silnici Francouz Julian Alaphilippe, jehož útok ve stoupání na Koppenberg peloton roztrhal. Zhruba 35 kilometrů před cílem však zavadil rukou o řidiče doprovodného motocyklu, který trojice míjela, a měl ošklivý pád přes řídítka. Svůj poslední závod v sezoně tak nedokončil. První vyšetření v nemocnici odhalilo zlomeniny záprstních kůstek a v pondělí půjde Alaphilippe na operaci.

"Pár motorek se chtělo dostat za nás, protože náš náskok se zvětšoval. Já jsem se snažil co nejvíc využít jízdu za motorkou a Julian asi zrovna nedával pozor, nebo co. Byla to vážně smůla, že se s tou motorkou srazil," uvedl Van Aert, který v tu chvíli udával uprchlíkům tempo.

Je nám líto, video expirovalo.
Kolem Flander vyhrál Van der Poel, Alaphilippe narazil do motorky


Van der Poel s Van Aertem před týdnem protaktizovali vzájemným soubojem jinou klasiku Gent-Wevelgem, tentokrát už se utkali o vítězství.

Pětadvacetiletý Nizozemec vyhrál ve spurtu o centimetry. O rok staršímu Belgičanovi tak překazil možnost stát se prvním jezdcem od roku 1975, který v jedné sezoně vyhraje po Milán-San Remo také Kolem Flander. Tehdy zvítězil v těchto dvou monumentech legendární Eddy Merckx.

Potřeba byl životní finiš

"Nemám slov. Normálně vždycky cítím, kdo vyhrál, ale byl jsem z toho spurtu úplně vyřízený. Podíval jsem se po Woutově kole, ale nikdo z nás nevěděl. Věděl jsem, že musím předvést životní finiš, abych ho porazil, a povedlo se," řekl po dojezdu úřadující cyklokrosový šampion Van der Poel.

"Bylo mi jasné, že čím později začneme spurtovat, tím líp pro mě. To, že Wout nenasadil k finiši dříve, bylo znamení, že toho má taky plné zuby," prohlásil po náročných 243 kilometrech v sedle.

Spurt vedoucí skupiny, která přijela do cíle s odstupem osmi sekund, vyhrál Nor Alexander Kristoff. Van der Poelův kolega z týmu Alpecin-Fenix Petr Vakoč obsadil 70. místo se ztrátou přes osm minut.

O více než devět minut zaostal Zdeněk Štybar, který po Alaphilippeově havárii na svého týmového parťáka čekal. Nyní ho čeká rychlý přesun do Španělska, kde v úterý odstartuje do Vuelty.

Výsledky závodu Kolem Flander

1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) 5:43:17, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) stejný čas, 3. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates), 4. Turgis (Fr./Total Direct Energie), 5. Lampaert (Belg./Elegant-Quickstep), 6. Claeys (Belg./Cofidis) všichni -8, ...70. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -8:26, 73. Štybar (ČR/Elegant-Quickstep) -9:36.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články