Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Van der Poel neodpočívá. Do Overijse si přijel pro Brabantský šíp

Mathieu van der Poel je neúnavný. Svou sezonu začal už loni na podzim na cyklokrosovém kole, absolvoval sezonu flanderských klasik a nyní se přesunul na ty ardenské. Nizozemský šampion vyhrál Brabantský šíp, když ve sprintu porazil taková jména jako Julian Alaphilippe a Michael Matthews.

Mathieu van der Poel
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Kristof Van Accom

Brabantský šíp uvozuje období ardenských klasik a dobré vzpomínky má na tento závod Petr Vakoč, který tu v roce 2016 získal svůj největší úspěch kariéry. Navíc o rok později nestačil pouze na lépe finišujícího Sonnyho Colbrelliho.

Český závodník stáje Deceuninck-QuickStep byl letos na startu po roční pauze způsobené vážným zraněním. Jeho role byla pomocnická – ještě dvacet kilometrů před cílem likvidoval drobný náskok, který si vytvořil Jihoafričan Daryl Impey.

Vakoč odvedl dobrou práci, pak už začali prim hrát jiní. Z čela odjela čtyřčlenná skupina, v níž byli Van der Poel, Matthews, Vakočův lídr Alaphilippe a univerzál Tim Wellens. Papírově měl nejlepší sprint Matthews, Brabantský šíp však končí na kopci a nejde tak o nic lehkého.

Je nám líto, video expirovalo.
Brabantský šíp ovládl nizozemský šampion Van der Poel

Tím spíš, že už měli závodníci v nohách 196 kilometrů, které v duchu ardenských klasik byly z kopce do kopce. Nejde sice o nic extrémního jako například Amstel Gold Race, i tak se však cyklisté nastoupali dost a dost.

Čekalo se, zda to nezkusí z větší dálky Wellens. Ostatní si však této hrozby byli vědomi. Alaphilippe vyčkával, Matthews zkoušel své soupeře, Van der Poel jel pozorně a do finále najížděl z první pozice.

Teoreticky to byla jeho velká nevýhoda. Jenže vnuk Raymonda Poulidora zapnul své motory a nikoho před sebe nepustil. Alaphilippe ho jen rezignovaně následoval, zatímco Matthews se vztekal, že jej ostatní zavřeli u bariéry.

Nebylo mu to však nic platné – na Van der Poela tak jako tak neměl. Mladý Nizozemec přidal další letošní vítězství, když už na svém kontě má triumf na závodě Napříč Flandrami nebo ve Velké ceně de Denain. Alaphilippe tentokrát bere druhé místo, Wellens třetí. 

Jednorázový cyklistický závod Brabantský šíp (197 km):

1. M. Van der Poel (Niz.) 4:35:11, 2. Alaphilippe (Fr.), 3. Wellens (Belg.), 4. Matthews (Austr.) všichni stejný čas, 5. Lambrecht (Belg.) -11, 6. Bettiol (It.) -12, ...15. Kreuziger -18, 27. Vakoč -23, 79. Turek -8:35.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články