Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Valverdeho zrychlení je stále špičkové. Španěl vyhrál třetí etapu v Katalánsku

Madrid – Vítězný manévr přišel o něco později, než se očekávalo, přesto přišel. Alejandro Valverde se na poslední stovce metrů vyšvihl před Daniela Martina a vyhrál třetí etapu závodu Kolem Katalánska. Je to pro něj zadostiučení o to větší, neboť jemu a celé stáji Movistar organizátoři v předchozí etapě udělili penalizaci, která ho připravila o průběžné vedení. To po třetím dnu drží Tejay van Garderen.

Alejandro Valverde
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

V Katalánsku se v dopoledních hodinách hodně řešila otázka penalizace stáje Movistar, na níž se jury závodu shodla přes noc. Potrestání domácího týmu vyneslo do čela pořadí Bena Hermanse ze stáje BMC – jezdci v černo-červeném tak museli najednou změnit své taktické plány a tvořit tempo pelotonu. 

Třetí etapa na La Molinu přitom nebyla odzačátku vůbec jednoduchá. Jelo se rychle a v závěru navíc čekalo sice nijak extrémně prudké, nicméně náročné stoupání, které mohlo poprvé "rozsoudit" favority. Alberto Contador, Chris Froome, Tejay van Garderen či Alejandro Valverde - všichni spřádali plány.

Když na čelo najel osm kilometrů před cílem Jarlinson Pantano z Contadorovy stáje Trek-Segafredo (mj. vítěz etapy na loňské Tour de France), bylo zřejmé, že se španělská legenda rozhodla pálit ostrými. Tehdy ale ještě bylo brzo a vysoké tempo kolumbijského cyklisty hlavní jména neznervóznilo. Držel se stále i univerzál Ben Hermans.

Nastupovalo se tak až na posledním kilometru. Zkusil to Gerain Thomas, po něm Marc Soler, ale nedokázali si vytvořit podstatnější náskok. Až akcelerace Dana Martina roztrhala v kopci 300 metrů před vrcholem první skupinu. Udržet se jej dokázal pouze Valverde, který se ve finálním terénním zlomu vytáhl z Martinova závěru a získal třetí etapu ve svém klasickém stylu.

Contador a spol. za dvěma nejrychlejšími závodníky dorazili s malým, nicméně existujícím odstupem tří vteřin. Mění se průběžný lídr – místo Hermanse povede bílo-zelený dres van Garderen, který má ambici vydržet v něm až do cíle poslední etapy v Barceloně. Další místa na pódiu drží Samuel Sánchez a Geraint Thomas, Valverde je za nimi na čtvrté příčce. Nejlepším z Čechů byl šestnáctý Ondřej Cink.

Cyklistický etapový závod Kolem Katalánska (WorldTour) - 3. etapa (188 km):

1. Valverde (Šp./Movistar) 5:07:12, 2. Martin (Ir./Quick-Step) stejný čas, 3. A. Yates (Brit./Orica), 4. Bardet (Fr./AG2R), 5. Zakarin (Rus./Kaťuša), 6. Thomas (Brit./Sky) všichni -3, ...16. Cink (ČR/Bahrajn Merida) -15, 26. Hirt (ČR/CCC) -44, 133. Vakoč (ČR/Quick-Step) -23:59, 142. Bárta (ČR/Bora) -24:44.

Průběžné pořadí: 1. Van Garderen (USA/BMC) 10:24:33, 2. S. Sánchez (Šp./BMC) -41, 3. Thomas -44, 4. Valverde -45, 5. Froome (Brit./Sky) -49, 6. Soler (Šp./Movistar) -1:10, ...27. Hirt -3:16, 30. Cink -3:36, 112. Vakoč -26:07, 123. Bárta -27:06.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články