Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Valverde ve druhé ardenské klasice přerušil Gilbertovu dominanci

Huy (Belgie) – Průměrných devět procent s místem, kdy silnice obsypaná belgickými diváky stoupá tempem enormních 25 %. Ikonickou stěnu Mur de Huy zakončující druhou ardenskou klasiku Valonský šíp zvládl nejlépe Alejandro Valverde (Movistar), který tak ukončil šnůru vítězství domácího favorita Philippa Gilberta ze stáje BMC. Za Valverdem, který dosáhl na posledním kilometru stoupání vůbec nejrychlejšího času v historii závodu, skončil Dan Martin (Garmin-Sharp) a Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step). Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) dojel v konkurenci mnoha výtečných jezdců jako osmý.

Alejandro Valverde vítězí v závodě Valonský šíp
zdroj: ČTK/BELGA autor: ERIC LALMAND

Valonský šíp v minulých letech se železnou pravidelností končil hromadným finišem: tak vyhráli Moreno, Rodriguez, Evans či Gilbert. Trať takřka 200kilometrového závodu se v letošním roce přes Mur de Huy převalila celkem třikrát a tradičně tímto prudkým stoupáním závod končí. Naproti minulým létům však excelentní vrchař Alejandro Valverde tentokrát byl jak takticky, tak fyzicky lepší než jeho konkurenti – na posledním kilometru vyčkával za jinými jezdci a nechal před sebou šťavit Baukeho Mollemu, Michala Kwiatkowského, Jelleho Vanenderta či Romaina Bardeta, který zaútočil zhruba 1 200 metrů před cílem. Jeho atak však vyšel do prázna a Valverdeho počínání připomínalo na posledních stovkách metrů příslovečnou hru kočky s myší.

Když nastoupil, bylo to suverénní. Prosmýkl se po pravé straně kolem Dana Martina a nohy měl evidentně lehčí než jeho pronásledovatelé. Cíl protl tři vteřiny před Martinem, o další vteřinu za tímto irským jezdcem minisouboj o třetí místo svedli Kwiatkowský s Mollemou – výsledek vyzněl pro perspektivního polského jezdce.

Roman Kreuziger dokončil jako osmý se ztrátou 9 sekund, když se nedokázal protlačit skrz klubko jezdců před ním. Pro českého jezdce však jednoznačně jde o solidní výsledek na další z klasik a povzbuzení před završením této části sezony, nedělním závodem Lutych-Bastogne-Lutych. Až za ním skončil dominantní muž Amstel Gold Race Philippe Gilbert, vítěz etapy v závodě Kolem Baskicka Wout Poels (OPQS), Vincenzo Nibali (Astana) či bratři Schleckové (oba Trek) – mladší z nich, Andy, pokračuje v mizérii posledních let a závod ani nedokončil. Tentokrát ho zastavily technické problémy na trati.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články