Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Valverde si podmanil Ardeny, po Valonském šípu vyhrál i La Doyenne

Lutych - Ve stínu sobotního úmrtí Michele Scarponiho zakončil tzv. ardenský týden závod Lutych-Bastogne-Lutych. Skvělou formu potvrdil Španěl Alejandro Valverde, který po středečním vítězství na Valonském šípu ovládl dva dny před svými 37. narozeninami i nejstarší ardenskou klasiku. Ve finiši nedal šanci Danu Martinovi a legendární závod vyhrál už počtvrté v kariéře. Třetí dojel Polák Michal Kwiatkowski.

Alejandro Valverde slaví v cíli závodu Lutych-Bastogne-Lutych
zdroj: BELGA autor: Dirk Waem

Triumf věnoval Valverde tragicky zesnulému Scarponimu, jenž zemřel v sobotu ráno po srážce s nákladním automobilem. "Tohle je pro něj, byl to můj dobrý přítel. Své prize money pošlu jeho rodině," řekl Španěl. Scarponiho uctili jeho kolegové z pelotonu minutovým potleskem na startu.

Valverde se čtvrtým vítězstvím v jednom z takzvaných cyklistických "monumentů", jenž se jel poprvé v roce 1892, vyrovnal Italovi Morenu Argentinovi. O jednu výhru víc už má pouze legendární Belgičan Eddy Merckx.

Vítěz Vuelty z roku 2009 Valverde kromě úspěchů v Belgii vyhrál také španělský jednorázový závod Kolem Murcie a tři domácí etapové závody Kolem Katalánska, Kolem Baskicka a Kolem Andalusie.

Z dvou Čechů v závodě dopadl lépe Roman Kreuziger, jenž pracoval pro svůj tým Orica a obsadil 27. pozici s půlminutovým odstupem za vítězem. Petr Vakoč z Quick-Stepu, jenž v průběhu závodu táhl celý peloton, dojel jako jeden z posledních na 148. pozici.

Výsledky cyklistického závodu Lutych-Bastogne-Lutych:

1. Valverde (Šp./Movistar) 6:24:27, 2. Martin (Ir./Quick-Step) stejný čas, 3. Kwiatkowski (Pol./Sky), 4. Matthews (Austr./Sunweb), 5. I. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida), 6. Bardet (Fr./AG2R) všichni -3, ...27. Kreuziger (Orica) -34, 148. Vakoč (Quick-Step) -14:09.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články