Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Valverde si časovku pohlídal. V Baskicku vyhrál před Contadorem

Eibar – Alejandro Valverde potvrdil, že je letos na jaře obdivuhodně silný a vyhrál závod Kolem Baskicka. Je to po podnicích Kolem Andalusie a Kolem Katalánska už jeho třetí vítězný etapový závod v sezoně. V celkové klasifikaci byl lídr Movistaru o 17 vteřin rychlejší než druhý Alberto Contador. Časovku vyhrál Primož Roglič, který už v Baskicku zvítězil ve čtvrté etapě.

Alberto Contador gratuluje Alejandru Valverdovi k vítězství v Baskicku
zdroj: ČTK/EFE autor: JUAN HERRERO

Baskičtí pořadatelé zařadili na závěr svého podniku dvojboj královské horské etapy a individuální časovky. Mělo se ukázat, kdo ze startovního pole je nejlepší obojživelník a zvládne nejrychleji obě silničářské disciplíny. Z hloubky pořadí nejprve zahrozil Primož Roglič, který na vedoucího Alejandra Valverdeho před začátkem ztrácel 1:08.

Bývalý skokan na lyžích jako první (a nakonec i jediný) dokázal na trati, která začínala stoupáním, aby se její druhá polovina odjela na dlouhých rovinkách, překonat hranici 36 minut (35:58). Za sebou nechal mj. i skvělého časovkáře a mistra světa z roku 2015 Vasila Kirijenku. Rogličův skvělý čas byl na závěr baskického závodu nejrychlejší a ohrožoval pořadí na prvních místech celkové klasifikace.

Jako poslední poté šli na trať favorité – velmi rychle odjel zmiňovaný kopec Alberto Contador (který se jako jediný z hlavních hvězd rozhodl na jeho vrcholu měnit kolo). Na mezičasu tak španělská hvězda stáje Trek-Segafredo vedla o 33 vteřin před Rogličem a záleželo, jak se vyrovná s nadcházejícími rovinkami. O devět sekund pomalejší než Contador tu byl jeho dlouholetý rival Valverde (před startem je dělily tři vteřiny).

Byl to tedy souboj kdo s koho mezi španělskými veterány. Contador dorazil do cíle dříve v čase 36:21 a věděl, že jeho konkurent musí zajet 36:25 a hůře. V cíli mu ale začaly tuhnout koutky úst, neboť Valverde si zjevně nechával síly do závěru. Rozestup mezi oběma závodníky se postupně přesunul v prospěch hvězdy Movistaru a bylo tomu tak nakonec i v cíli.

Valverde zaostal jako druhý nejrychlejší muž časovky jen o devět vteřin za Rogličem, o 14 sekund porazil Contadora a vyhrál v Baskicku vůbec poprvé v kariéře. Contador naopak svůj pátý triumf přidat nedokázal. Na pódium oba doprovodil Jón Izaguirre, čtvrtý skončil další Španěl David De La Cruz a na páté místo se vyšvihl v časovce nejrychlejší Roglič.

Cyklistický závod Kolem Baskicka (WorldTour) - 6. etapa (časovka 27,7 km):

1. Roglič (Slovin./LottoNL) 35:58, 2. Valverde (Šp./Movistar) -9, 3. I. Izagirre (Šp./Bahrajn Merida) -15, 4. Contador (Šp./Trek-Segafredo) -23, 5. De La Cruz (Šp./Quick-Step) -34, 6. Matthews (Austr./Sunweb) -41, ...41. Cink (ČR/Bahrajn Merida) -2:25, 62. Kreuziger (ČR/Orica) -3:02.

Konečné pořadí: 1. Valverde 20:41:25, 2. Contador -17, 3. I. Izagirre -21, 4. De La Cruz -44, 5. Roglič -59, 6. Meintjes (JAR/SAE Team Emirates) -1:19, ...33. Kreuziger -7:41, 42. Cink -11:40.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články