Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Valverde je v čele Kolem Katalánska, Contador ho stíhal marně

Lo Port de Tortosa (Španělsko) – Pátou etapu Kolem Katalánska ovládl Alejandro Valverde, který se tak vyhoupl i do čela celého závodu. V souboji španělských vrchařských hvězd si poradil s Albertem Contadorem.

Slavící Alejandro Valverde
zdroj: EFE autor: TONI ALBIR

Šestatřicetiletý člen stáje Movistar zaútočil v posledních dvou kilometrech stoupání na Lo Port a jeho krajan Alberto Contador ho stíhal marně. Cílem nakonec projel na třetím místě ve stejném čase jako druhý Brit Chris Froome.

Právě trojnásobný vítěz Tour de France je s odstupem 21 sekund nejbližším pronásledovatelem Valverdeho v průběžném pořadí. Contador na třetí příčce ztrácí 47 sekund.

V druhé horské etapě závodu byl vidět i český cyklista Jan Hirt. Loňský vítěz závodu Kolem Rakouska se udržel s nejlepšími vrchaři až do samého závěru a obsadil 17. místo se ztrátou 1:31 minuty na Valverdeho. Porazil například i Američana Tejaye van Garderena, který dnes přišel o trikot vedoucího jezdce a klesl na šestou pozici. Hirt je celkově dvacátý, za Valverdem zaostává o více než čtyři minuty.

Valverde vyhrál i předchozí horskou etapu do La Moliny, která byla třetím dílem závodu, a má velkou šanci zopakovat celkový triumf z roku 2009. V čele průběžné klasifikace se ocitl už po týmové časovce v druhé etapě, po níž byl kvůli tlačení spolujezdců penalizován jeho kolega José Rojas. Komisaři však později udělili trestnou minutu celé sestavě Movistaru, takže se Valverde výsledkovou listinou propadl. Nyní se dočkal satisfakce.

Členové Movistaru se s penalizacemi, které obdrželi po protestu týmů BMC a Trek-Segafredo, těžko smiřovali a svou nevoli dávají stále najevo. Rojas po čtvrté etapě pověsil na sociální sítě video se záběrem, na němž si lídr BMC Van Garderen během jízdy na chvilku sundá z hlavy helmu. "Sundávat si helmu se nesmí! Pravidla platí pro všechny!" napsal k tomu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články