Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Valonský šíp odstartoval ardenské klasiky. Zvítězili Hirschi a Van der Breggenová

Marc Hirschi zářil na Tour de France a fantastickou formu neztrácí. Mladý Švýcar vyhrál ardenskou klasiku Valonský šíp vrcholící na strmém Mur de Huy. Na vrcholu stoupání porazil Benoita Cosnefroy a Mikea Woodse. Čerstvá mistryně světa Anna van der Breggenová vyhrála pošesté v řadě závod žen.

Valonský šíp 2020
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Kristof Van Accom

Netradičně Valonským šípem začaly letošní ardenské klasiky. Zatímco osud Amstel Gold Race se kvůli omezení nizozemské vlády naplnil a konat se nebude, Lutych-Bastogne-Lutych se pojede v neděli a Valonský šíp, kde je průběh závodu nejvíce předvídatelný, proběhl na úvod programu. Vše vrcholilo obávaným výšlapem na Mur de Huy s úseky nad dvaceti procenty sklonu.

Je nám líto, video expirovalo.
Hirschi vyhrál při své premiéře klasický závod Valonský šíp

Na Mur de Huy v posledních letech vyhrávali pouze dva cyklisté. Alejandro Valverde a čerstvý mistr světa Julian Alaphilippe však ve startovním poli scházeli, a tak se čekalo, kdo se stane novým šampionem: zda mladík Marc Hirschi, zkušený Mike Woods či třeba vítěz Tour de France Tadej Pogačar.

V posledních letech se scénář opakoval, rozhodovalo se na posledních stovkách metrů stoupání. Nejinak tomu bylo letos, přestože se o změnu pokoušel například patnáct kilometrů před finišem Jan Hirt, jehož nástup ale velké škody neudělal. Větší naději měl pokus Rigoberta Urána, ani ten ale k vítězství nevedl.

Sport
zdroj: ČT4

Vše tak vrcholilo až na Mur de Huy. Tempo táhl zprvu Richie Porte, přes něho se na posledních 500 metrech dostal Woods. Už to vypadalo, že by mohla přijít zářná chvilka pro Kanaďana, ale Hirschi byl jednoznačně v závěru silnější a vyhrál rozdílem třídy. Před vadnoucího Woodse se v závěru dostal i Benoit Cosnefroy, který na Tour dlouho vezl vrchařský dres.

Závod žen, kde Valonský šíp platí za nejdůležitější jednodenní klání celé sezony, vyhrála Anna van der Breggenová. Čerstvá světová šampionka je místní specialistkou, vždyť zvítězila pošesté (a kvůli blížícímu se ukončení kariéry i naposledy) v řadě. Zpoza jejího zadního kola ji nedokázaly překonat druhá Cecilie Uttrup-Ludwigová a ani Demi Volleringová.

Cyklistický závod Valonský šíp (WorldTour) - 202 km:

1. Hirschi (Švýc./Sunweb) 4:49:17, 2. Cosnefroy (Fr./AG2R La Mondiale), 3. Woods (Kan./EF Pro Cycling), 4. Barguil (Fr./Arkéa Samsic), 5. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation), 6. Kwiatkowski (Pol./Ineos) všichni stejný čas, ...39. Hirt (ČR/CCC) -48.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články