Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

V závěru to bolelo, tahle časovka byla hodně těžká, přiznal Bárta

Toužil po desítce, skončil čtyři místa za ní. V cíli časovky na mistrovství světa v Innsbrucku český cyklista Jan Bárta ale moc zklamaný nebyl. Ve svém posledním závodě v sezoně bojoval a podal slušný výkon. "Mým cílem byla desítka, je to holt kousek za ní, škoda," řekl.

Jan Bárta
zdroj: ČTK/AP autor: Daniel Ochoa de Olza

Bárta v cíli dlouho seděl mezi průběžně vedoucí trojicí. A zpočátku jako lídr. "Naštěstí tam mají ty tepelné zářiče, jinak bych byl asi zmrzlý," usmál se nejlepší Čech v závodě.

Organizátoři v Innsbrucku a jeho okolí vybrali trať dlouhou přes 52 kilometrů, což je víc, než bývá obvyklé. "Na to, jak ta časovka byla těžká, že tam byl ten kopec a po něm ještě takový vlnitý profil, tak byla relativně dlouhá. Už jsem jel asi i delší časovky, ale když už jsou nad padesát kilometrů, bývají lehčí, víc rovina. Tahle byla hodně těžká," konstatoval třiatřicetiletý reprezentant.  

S nepříjemným kopcem, který následoval po jednatřiceti kilometrech, se ale vypořádal bez problémů. "Snažil jsem se před kopcem nejet úplně šrot, abych měl síly na stoupání. Třeba Stefan Küng se v tom kopci úplně zastavil. Zhruba ty tři kilometry před kopcem jsem jel víc zlehka, pak jsem do toho zase šlápl, protože na kopci nasbíráte víc času než na rovině. V závěru to bolelo, jel jsem do cíle, co to šlo," popsal svou taktiku Bárta.  

Před šesti lety byl na MS sedmý, loni však v Bergenu skončil až čtyřiadvacátý, takže mohl být s výkonem v Rakousku spokojený. "Když jsem se díval na startovku, jsou tu už úplně jiní závodníci, než pamatuji dřív, kdy vyhrával Tony Martin. Asi z poloviny se to obměnilo, v té konkurenci to není snadné. Plusem oproti předchozím dvěma sezonám určitě bylo, že jsem měl až do mistrovství světa závodní program, zatímco třeba loni mi to chybělo," uvedl Bárta.

Nedělní silniční závod nepojede. A nebude jej ani sledovat. "Už jsem si těch světových mistráků pár objel... Dřív jsem sledoval Giro, Tour i Vueltu, pak když jsem tam byl, už vás to tolik netáhne, protože víte, jak to vypadá zevnitř, a máte to osahané z místa. V televizi už mě to nebaví," vysvětlil Bárta.  

Mistrovskou časovkou uzavřel svou sezonu. "Teď mě čeká už jen cesta domů. Jedu ve čtvrtek, takže hned zítra už mi začne dovolená," těšil se pětinásobný český šampion v této disciplíně. Zažil úplně jinou sezonu, než na jaké býval zvyklý. Už jen tím, že z týmu Bora-hansgrohe zamířil do královéhradecké stáje Elkov Author, což znamenalo odchod z nejvyšší kategorie WorldTour.  

"Začátek sezony byl takový zvláštní, trénovat jsem začal trochu později, protože jsem nevěděl, kde budu jezdit. Elkov mi moc vyhověl, vzali mě a já se snažil soustředit na závody, které jsou pro ně prioritní, tedy mistrovství světa a Evropy. Hlavně k nim jsem sezonu směřoval," konstatoval Bárta.


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články