Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

V zabláceném SP v Dendermonde dominoval Van Aert, mezi ženami Brandová

V jednoznačnou "one man show" se změnil závod Světového poháru v cyklokrosu v belgickém Dendermonde. S náskokem bezmála tří minut totiž zvítězil domácí Wout Van Aert před Mathieuem van der Poelem z Nizozemska. Nejlepší z Čechů Michal Boroš obsadil 23. místo. V ženské kategorii opět kralovala Lucinda Brandová z Nizozemska, která i potřetí v sezoně nenašla přemožitelku.

Wout Van Aert se raduje z vítězství
zdroj: ZUMA autor: Jasper Jacobs

Šestadvacetiletý Van Aert mířil i přes pád v 1. kole k desátému triumfu v kariéře už od druhého okruhu ze sedmi, kdy s ním přestal Van der Poel držet krok. S obrovskou převahou mu následně oplatil těsnou porážku z minulého týdne v jiném belgickém dějišti Namuru, kde Van der Poel vyhrál patnáctý závod SP v řadě, do kterého nastoupil. Série hvězdného Nizozemce začala v prosinci 2017 v Zolderu.

Van Aert dosáhl na triumf po třetím místě v Táboře a druhém v Namuru a v čele průběžného pořadí vystřídal krajana Michaela Vanthourenhouta, který po úvodním prvenství zopakoval čtvrtou příčku z Namuru. V Dendermonde ho porazil ještě další krajan Toon Aerts, v první desítce se umístili pouze Belgičané a Nizozemci.

Boroš se po dvou 26. místech vešel do oceňované pětadvacítky a vybojoval pro český cyklokros první body v sezoně. "Konečně jsem bodoval, cítím se dobře a závod od závodu se mi jezdí lépe, i když by to mohlo být i lepší," řekl Boroš. V hlubokém bahně a vodě nechal všechny síly. "Byl to masakr, boj o přežití. Abych řekl, tak podobné to snad bylo jen na mistrovství světa ve Valkenburgu (2018)," podotkl.

Je nám líto, video expirovalo.
Cyklokrosaře trápilo bahno

Suverénní Brandová 

Zatímco v mužské kategorii měl třetí díl SP třetího vítěze, mezi ženami zopakovala Brandová prvenství z Tábora i Namuru. Stejně jako v minulém závodě za ní skončila druhá Američanka Clara Honsingerová, jež na jihu Čech nestartovala, třetí dojela úřadující mistryně světa Ceylin del Carmen Alvaradová rovněž z Nizozemska.

Nejlepší Češkou byla s více než sedmiminutovou ztrátou Pavla Havlíková na 43. pozici a i ji těžká trať zcela vyčerpala. "Bylo to extrémně náročné, půl závodu jsme běžely a půl jely, něco takového jsem dlouho nezažila. V každém kole se trať rozjížděla a přibývalo vody. Jen ten závod odjet bylo docela hrdinství. Ve větru byla navíc hrozná zima," popsala Havlíková.

Předposlední závod seriálu okleštěného kvůli koronavirové pandemii se uskuteční příští neděli v nizozemském Hulstu. Světový pohár poté vyvrcholí po třítýdenní přestávce 24. ledna v belgickém Overijse.

Světový pohár v cyklokrosu v Dendermonde (Belgie):

Muži: 1. Van Aert (Belg.) 1:06:10, 2. M. Van der Poel (Niz.) -2:49, 3. Toon Aerts -3:06, 4. M. Vanthourenhout -3:42, 5. L. Sweeck (všichni Belg.) -3:58, 6. Van Kessel (Niz.) -4:14, ...23. Boroš -8:29, 55. Vaníček, 57. Říman (všichni ČR) oba -3 kola.

Průběžné pořadí SP (po 3 z 5 závodů):
1. Van Aert 95, 2. M. Vanthourenhout 84, 3. M. Van Der Poel 70, 4. Toon Aerts 66, 5. Hermans (Belg.) 59, 6. Van Kessel 57, ...40. Boroš 3.

Ženy: 1. Brandová (Niz.) 45:27, 2. Honsingerová (USA) -15, 3. Alvaradová -24, 4. Van Empelová -40, 5. Worstová (všechny Niz.) -45, 6. Cantová (Belg.) -48, ...43. Havlíková -7:29, 55. Ungermanová -10:21, 56. Vaníčková -10:33, 57. Švihálková (všechny ČR) -11:48.

Průběžné pořadí SP (po 3 z 5 závodů):
1. Brandová 120, 2. Alvaradová 77, 3. Betsemaová (Niz.) 68, 4. Vasová (Maď.) 62, 5. Honsingerová 60, 6. Cantová 48.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články