Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

V Táboře startuje ME v cyklokrosu, podle trenéra Dlaska mohou Češi pomýšlet na dvě medaile

S medailovými ambicemi se v nedělním programu mistrovství Evropy v cyklokrosu na domácí trati v Táboře představí čeští závodníci. Na startu jich bude 36 a reprezentační trenér Petr Dlask věří, že reálné mohou být dokonce dva cenné kovy. A to i přesto, že ve výběru postrádá zkušenou Kateřinu Nash, nejlepší cyklokrosařku posledních let. Přímý přenos z mistrovství Evropy v cyklokrosu vysílá v neděli od 8:45 živě ČT sport i web ctsport.cz

Michael Boroš
zdroj: ČT sport

"Věřím, že jsou reálné dvě medaile. Především v mládežnických kategoriích. Každá další by už byl bonus, taková třešnička na dortu," řekl Dlask. Právě domácí prostředí může z jeho pohledu sehrát zásadní roli. "Věřím, že fanoušci naše reprezentanty doslova poženou, což by jim mělo dát křídla," dodal Dlask, sám bývalý reprezentant.

V tradičně nejsledovanější mužské elitní kategorii věří nejvíce Michaelu Borošovi. "Ale bude to strašně těžké, obzvláště když má Mathieu van der Poel tu nejcennější medaili prakticky předem jistou," odtušil Dlask, kdo by si měl vyjet titul evropského šampiona. Právě Van der Poel pojede v pozici obhájce loňského stříbra z Pontchateau.

"Věřím, že táborští diváci ho (Boroše) na domácí trati hodně vyburcují a že bude schopný útočit na medaili podobně jako na loňském mistrovství Evropy. Určitě ale vím, že nechá na trati život," připomněl Dlask Borošovo skvělé vystoupení na loňském ME, kdy ho z boje o medaile vyřadil defekt.

Mezi ženami spoléhá Dlask na další ostřílenou reprezentantku Pavlu Havlíkovou. "Doma je neporažená, daří se jí i na závodech venku. Klidně by mohla útočit na medaili, je schopná zajet kolem pátého až sedmého místa. I Karla Štěpánová se bude chtít předvést v dobrém světle," uvedl Dlask. Největší nadějí mužské třiadvacítky je Adam Ťoupalík.

"Svými výsledky dokazuje skvělou formu. Věřím, že se s tím dobře popere. Pokud se někdo další z našich dostane do dvacítky, bude to dobré," konstatoval Dlask. V závodě žen do 23 let pojede i Jana Czeczinkarová, obhájkyně bronzu. "Tuto kategorii máme poměrně vyrovnanou. Nosková i Czeczinkarová jsou naše dvě velká medailová želízka. Bajgerová a Ungermanová nejezdí vůbec špatně, měly by bojovat o desítku," podotkl Dlask.

Mezi nominovanými juniory je největší nadějí Tomáš Kopecký, který prokazuje stabilní formu od začátku sezony a průběžně vede sérii Superprestige. "Dobré šance má i Jakub Schierl, který vedl žebříček UCI. Ambice má i Jakub Ťoupalík, který na této trati vyrůstal. A šanci do desítky má i Tomáš Ježek," řekl Dlask.

Ilustrační foto

Přestože na ME nebývají k vidění úplně všechny hvězdy jako na mistrovství světa, na jihu Čech se jich představí celá řada. I proto, že právě Evropané tvoří z velké části světovou špičku. "Pro nás jde o největší sportovní akci roku, která je ověřená praxí ze závodů Světového poháru i mistrovství světa," uvedl táborský starosta Jiří Fišer.

"Pro každého českého závodníka je mistrovství Evropy obrovská prestiž. Je to čest, když můžete závodit doma před českými diváky. Budeme doufat, že to někomu z nás cinkne a jako celý tým získáme nějakou medaili," prohlásila Havlíková. Všech pět kategorií, v nichž se bude závodit o cenné kovy, se na start postaví v neděli.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články