Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

V nejlepším se má skončit, řekla Královna cyklistiky Labounková a loučí se

Konec na vrcholu. Ten zvolila bikerka Romana Labounková, která vyhrála tuzemskou anketu Král cyklistiky po sezoně, v níž podruhé v kariéře vyhrála mistrovství světa. Třicetiletá reprezentantka ve fourcrossu a dříve také v olympijském bikrosu obhájila letos titul ve Val di Sole a při čtvrtečním vyhlášení ankety oznámila, že se rozhodla ukončit kariéru.

Romana Labounková
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Moc mě tohle ocenění potěšilo. Je to taková pěkná tečka jak za tímto rokem, tak i celou kariérou. A pro mě celkem překvapení. O to cennější, že jsem si mohla sednout na trůn jako teprve druhá žena v historii ankety. Za sebe bych hlasovala pro Tomáše Bábka," řekla cyklistická královna.

Posezení na trůnu s korunou na hlavě si užila, ale přiznala, že na kole se cítí lépe. "Nejsme úplně zvyklí chodit takhle ve společenských šatech či oblecích. Jsou to trochu nervy. Přiznávám, že na podobných galavečerech se necítím zrovna jako ryba ve vodě," řekla s úsměvem Labounková.

Ze sezony měla skvělý pocit. "S ohledem na okolnosti a pracovní náplň byla sezona více než úspěšná. Nic lepšího než obhajobu titulu mistryně světa jsem si přát nemohla. Je to dobrá tečka za kariérou po všech stránkách. Do příští sezony už ale žádné plány nemám. A myslím, že ani žádné nebudou," potvrdila Labounková, že končí kariéru.

"Loni po zisku prvního titulu světové šampionky jsem měla obrovskou radost, letos se mi podařilo zlato obhájit, ale o hattrick usilovat nebudu. Tohle byl asi můj poslední titul a příští mistrovství světa nepojedu. V nejlepším se má skončit," prohlásila.

"Před dvěma lety jsem skončila s bikrosem. S tím, že se budu ještě věnovat horským kolům, ale myslím, že je dobré poznat ten správný okamžik, kdy přestat. Ve fourcrossu to byla určitě moje poslední sezona. Už před dvěma lety to byl docela velký milník, kdy jsem se tomu přestala věnovat vrcholově a začala jsem chodit do práce," připomněla.

Třetí titul a završení zlatého hattricku ji neláká? "Nikdy nevíte, co se stane. Může se to povést, ale také nemusí. Může přijít úraz nebo nějaký pád. Myslím, že ten druhý titul bude jako závěr pěkný," vysvětlila Labounková. "Jestli pojedu v příštím roce nějaký sranda závod, to nemohu vyloučit, ale fourcross nebo bikros už v plánu nemám," dodala.

Titul světové šampionky přitom zvládla dobýt při zaměstnání. "Ale je to každým rokem větší dřina. Letos byly ty závody včetně kvalifikace třídenní a já ten třetí den cítila, že kondice už není taková, jaká bývala. Nevím, zda by to bylo další sezonu ještě únosné. Výhodou mé disciplíny je, že je hodně technická. Síla a kondička jsou důležité, ale technika je základ, takže i díky tomu jsem to mohla zvládnout," řekla Labounková.

Kromě tréninku na kole tráví Romana Labounková hodiny i v posilovně
zdroj: ČT Brno

Na kole už ji neudržela ani vyhlídka olympijského startu v Tokiu. "Fourcross není olympijská disciplína. A v bikrosu už vážně ne, to bych nesměla chodit do práce. Při té osmihodinové pracovní směně sotva můžete trénovat tak kvalitně, jak by bylo třeba," připustila.

Práci se věnuje naplno, vystudovala fyzioterapii. "Dělám v Jeseníku v Priessnitzových léčebných lázních. Chodím do práce od půl sedmé do půl čtvrté. V rámci přípravy a zábavy chodím na thajský box, věnuju se prostě jiným činnostem," pochvalovala si Labounková.

Soutěživost, která většině sportovců po ukončení kariéry chybí, jí patrně chybět nebude. "Já jsem vysoutěžená až běda," smála se Labounková. "Ale láká mě teď třeba běhání se psem. Zkusila jsem letos i nějaké závody, tak třeba to mě bude i nadále bavit. Každopádně něco úplně jiného a bez kola," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články