Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

V Lucembursku vrcholí cyklokrosová sezona. Šanci na druhou medaili cítí Kateřina Nash

V pořadí 68. světový šampionát v cyklokrosu se po téměř padesáti letech vrací do Lucemburska. Reálné medailové ambice na něm z české výpravy může mít zkušená Kateřina Nash. Přímé přenosy z MS sledujte v sobotu a neděli na ČT sport nebo na webu ctsport.cz.

Velkovévodství naposledy hostilo vrcholný podnik v roce 1968, tedy v době, kdy mistrovství vypadalo zcela jinak a pořádalo se jen v mužské kategorii. Organizátoři letos v Bielesu, ležícího u hranic s Francií, přichystali pro účastníky poctivou technickou trať s náročnými výjezdy, odkloněným svahem i prudkými sjezdy. 

"Trať v Lucembursku patří k těm nejkrásnějším, které jsem v posledních letech viděl," hodnotí okruh jeden z nejslavnějších cyklokrosařů všech dob Belgičan Sven Nys. Zároveň ale dodává. "Poslední slovo bude mít jako vždy počasí. Podle toho se bude závod vyvíjet."

Ať už bude ale počasí jakékoliv, lze jen těžko předpokládat, že by se souboj o zlato v elitní mužské kategorii odehrával mezi někým jiným než obhájcem titulu Woutem van Aertem z Belgie a Nizozemcem Mathieuem van der Poelem. Mistři světa z posledních dvou šampionátů si jezdí tak trochu svou vlastní ligu a i když se oba v poslední době potýkali se zdravotními problémy, jejich nadvládu bude pro ostatní jezdce těžké utnout.

Z českého pohledu by bylo úspěchem umístění do první desítky. To je určitě úmysl Michaela Boroše, aktuálního mistra ČR. V letošní sezoně se ale ve Světovém poháru do top 10 neprokousal ani jednou. Snad v Lucembursku uplatní svou sílu, technické pasáže by mu ale mohly naopak spíš ublížit.

Program MS na ČT sport

Sobota

10:55 - závod juniorů
12:55 - závod žen do 23 let
14:55 - závod žen elite

Neděle

10:55 - závod mužů do 23 let
14:55 - závod mužů elite

Završí Kateřina Nash vydařenou sezonu medailí?

Ženský závod by mohl nést podtitul "hon na Marianne Vosovou." Nizozemská reprezentantka na kole v terénu zase jezdí jako na motorce – o parník před konkurencí. Kromě dvou zlatých z olympijských her na dráze i silnici má ve sbírce také sedm titulů mistryně světa v cyklokrosu. A soudě dle výkonů poté, co naskočila do rozjeté sezony, míří za osmým. Podmanila si totiž poslední tři podniky SP a v Bielesu bude jasnou favoritkou.

Za ní se bude odehrávat zuřivý boj o zbývající medaile. Výrazně by do něj měla promluvit Kateřina Nash. Devětatřicetiletá česká bikerka letos jezdí brilantně, na šesti zastávkách SP dojela čtyřikrát na pódiu, triumfovala v belgickém Namuru a jen kvůli karambolu z Hoogerheide přišla těsně o druhou pozici v celkovém hodnocení seriálu.

Její snažení na světových šampionátech doprovázela hlavně na domácích šampionátech v Táboře 2010 a 2015 smůla – od medaile ji vždy oddělil pád. Dosud jediný cenný kov z cyklokrosu získala v roce 2011 v německém St. Wendelu.

Letos má velkou šanci na další úlovek a po prvním tréninku v Lucembursku má z okruhu dobrý dojem. "Trať se mi moc líbí, je to něco nového, moderního. Podobná je třeba v belgickém Namuru, ale tam je přírodní, tady víc umělá, čili podobný trend jako na horských kolech. Myslím, že nám bikerům bude sedět, není to žádná silnice, jako minulý týden v Hoogerheide," prozradila Nash.

Mládežnické kategorie? Czeczinkarová může překvapit

V české reprezentaci má k horským kolům podobně jako Nash blízko i Jana Czeczinkarová – ve své kategorii U23 dvanáctá na loňském MS v Novém Městě na Moravě. Devatenáctiletá závodnice dokonce kvůli bolavému kolenu předčasně ukončila sezonu, ale na bikerském soustředění na Kanárských ostrovech své rozhodnutí přehodnotila a trenér Petr Dlask ji mohl na poslední chvíli zařadit do nominace.

Czeczinkarová naposledy závodila 17. listopadu ve Slané, ale i přes delší pauzu věří, že by se v Lucembursku mohla pokusit o útok na jednu z medailí.

Na špici by se mohla pohybovat i Nikola Nosková. Mezi "třiadvacítkáři" měl loňské stříbro obhajovat Adam Ťoupalík, ale po pádu na posledním SP v Hoogerheide ho ze závodu vyřadil prasklý obratel.

Při posledním MS na lucemburské půdě se psala historie tohoto sportu. V roce 1968 se tu ke své rekordní a dosud nepřekonané sérii šesti titulů mistra světa v řadě odrazil Eric De Vlaeminck. Se sedmi zlaty dosud nepřekonaná legenda mužského cyklokrosu. Jeho počin ale může trumfnout již zmiňovaná Marienne Vosová a mezi velikány mohou nakouknout Van der Poel nebo Van Aert. 

Zdroj
cyclingnews.com, mtbs.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články