Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

V kopcích slavil výhru Valverde, v čele Gira ale zvýšil náskok Kruijswijk

Andalo (Itálie) – Návrat do sedla po dni volna vyšel na Giro d´Italia nejlépe španělskému cyklistovi Alejandrovi Valverdemu, jenž ovládl kopcovitou šestnáctou etapu. Ve spurtu tříčlenné vedoucí skupiny porazil Nizozemce Stevena Kruijswijka, jenž zvýšil náskok v čele průběžného pořadí a míří za celkovým triumfem.

Alejandro Valverde se raduje z výhry v etapě na Girdo d´Italia
zdroj: ČTK/AP/ autor: Luca Zennaro

Po odpočinkovém pondělku čekala na cyklisty z Brixenu do Andala pouze 132 km dlouhá etapa, jež však vzhledem ke kopcovitému profilu nabídla možnost ke změnám v celkovém pořadí. Největším poraženým dne byl domácí Ital Vincenzo Nibali, jenž odpadl v předposledním stoupání a přišel o třetí místo, na které se posunul Valverde.

Šestatřicetiletý člen týmu Movistar pro sebe rozhodl spurt tříčlenné skupiny, v níž byl ještě Rus Ilnur Zakarin, a vyhrál při svém prvním startu na Giru etapu. "Skvělý den. Je super, že jsem si polepšil v celkovém pořadí, ale především jsem chtěl etapové vítězství. Je to můj dárek mechanikům, masérům, šéfům týmu, rodině a všem, kteří mi pomáhají," uvedl Valverde.

V růžovém trikotu lídra jedoucí Kruijswijk byl už potřetí za sebou druhý, ale zvýšil díky tomu celkový náskok v čele už na rovné tři minuty. Jeho nejbližší pronásledovatel Esteban Chaves z Kolumbie dojel osmý až v druhé skupině s odstupem 42 sekund.

"Znovu druhý... Chtěl jsem svému týmu přinést výhru, ale jsem alespoň v ideální situaci pro celkové pořadí. Cítil jsem se opravdu dobře, takže jsem se snažil z téhle krátké, ale těžké etapy vytěžit co nejvíc," uvedl Kruijswijk, jenž se může stát prvním nizozemským vítězem Grand Tour.

Valverde se díky triumfu posunul na celkové třetí místo a na Kruijswijka ztrácí 3:23 minuty. Nibali zaostal o minutu a čtvrt a klesl na čtvrtou pozici s mankem 4:43 minuty.

Ve středu čeká vrchaře podle všeho klidný den, neboť 196 km dlouhá 17. etapa nenabízí žádná náročná stoupání a mohla by skončit hromadným spurtem.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 16. etapa (Brixen - Andalo, 133 km):

1. Valverde (Šp./Movistar) 2:58:54, 2. Kruijswijk (Niz./LottoNL) stejný čas, 3. Zakarin (Rus./Kaťuša) -8, 4. Ulissi (It./Lampre), 5. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) oba -37, 6. López (Šp./Sky), 7. Firsanov (Rus./Gazprom) oba -38, 8. Chaves (Kol./Orica) -42, 9. Majka (Pol./Tinkoff) -50, 10. Pozzovivo (It./AG2R) -1:47.

Průběžné pořadí: 1. Kruijswijk 63:40:10, 2. Chaves -3:00, 3. Valverde -3:23, 4. Nibali (It./Astana) -4:43, 5. Zakarin -4:50, 6. Majka -5:34, 7. Jungels -7:57, 8. Amador (Kost./Movistar) -8:53, 9. Pozzovivo -10:05, 10. Sivcov (Běl./Dimension Data) -11:03.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články