Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

V Kolíně začne cyklokrosová sezona, vrcholem bude únorový světový šampionát v Táboře

Na Den české státnosti, tedy 28. září, odstartuje Český pohár v cyklokrosu. Sedmidílný seriál Toi Toi Cup začne v Kolíně, o republikové tituly se pojede v polovině ledna v Táboře, kde se uskuteční tři týdny nato i mistrovství světa. Pořadatelé lákají jak na největší hvězdy, tak také na domácí výhodu pro české závodníky. Přímé přenosy závodů nabídne ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Blíží se start domácího cyklokrosového poháru

Po závodu v Kolíně budou cyklokrosaři elitních kategorií závodit v Mladé Boleslavi (7. října), Jičíně (14. října), na Holých Vrších (21. října), v Rýmařově (11. listopadu), Hlinsku (2. prosince) a Veselí nad Lužnicí, kde seriál o týden později skončí. "O domácí pohár je velký zájem. Musíme i některé organizátory odmítat, což mě mrzí, ale těžko nahrazovat ty pořadatele, kde to dělají vážně dobře," podotkl předseda komise cyklokrosu Petr Balogh.

V Kolíně se pojede již podevatenácté. "Kolín je jedním z hlavních měst cyklokrosu v Česku. Chtěl jsem, abychom pořádali závod té nejvyšší kategorie, což se opět podařilo," uvedl ředitel závodu Jan Slavíček.

Český pohár (Toi Toi Cup):

28. září: Kolín,
7. října: Mladá Boleslav,
14. října: Jičín,
21. října: Holé Vrchy,
11. listopadu: Rýmařov,
2. prosince: Hlinsko,
9.–10. prosince: Veselí nad Lužnicí.

Celkové prvenství v poháru obhajují Šimon Vaníček a Kateřina Douděrová. "Určitě je tam ještě prostor na další zlepšení. Příprava se povedla, forma je, tak doufám, že se mi to podaří v Kolíně prodat. Velkou výzvou a motivací do sezony je samozřejmě domácí mistrovství světa," prohlásil Vaníček.

O republikové tituly se pojede 14. ledna. "Mistrovství republiky budeme mít mimořádně v Táboře na trati mistrovství světa. Chtěl bych, aby byla trať postavená a dokončená už do konce roku a reprezentace tak měla na světový šampionát co největší výhodu," řekl Balogh.

Vrcholy cyklokrosové sezony:

Mistrovství ČR:
14. ledna 2024 v Táboře.

Mistrovství světa:
2.–4. února 2024 v Táboře.

"Je před námi naprosto přelomová a ohromně důležitá sezona. Potřebujeme uspět. Je určitě výhodou, že jsme v minulosti šampionát již třikrát pořádali, teď ho máme už tak z 80 procent připravený," přiblížil Balogh.

"Je třeba si uvědomit, že mezi tím velkým společným šampionátem, který byl ve Skotsku, a olympiádou v Paříži je z těch největších cyklistických akcí vlastně jen Tábor. I proto jsem stoprocentně přesvědčený, že tyto okolnosti přilákají i ty tři největší hvězdy: Mathieua van der Poela, Wouta van Aerta a Thomase Pidcocka," řekl Balogh. Tábor naváže na šampionáty, které hostil v letech 2001, 2010 a 2015.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články