Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

V cíli mi došlo, že to je pravda, zářila šťastná šampionka van der Breggenová

Anna van der Breggenová završila velmi vydařenou sezonu vytouženým zlatem z mistrovství světa. V silničním závodě si s přehledem pohlídala vedení po sólovém úniku a v cíli vyhrála suverénním způsobem s velkým náskokem.

Anna van der Breggenová
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

Olympijská vítězka z Ria de Janeiro, v jejíž sbírce individuálních medailí byla až do dneška čtyři stříbra, vyhrála během sezony klasiky Strade Bianche, Kolem Flander, Valonský šíp či Lutych-Bastogne-Lutych. Pokaždé po různě dlouhém sólovém nástupu. Dobytí zlata v Innsbrucku bylo z tohoto pohledu velmi charakteristické. Když se rozhodla, že ostatním ujede, šlápla ve stoupání do pedálů a také jim ujela.

Osmadvacetiletá rodačka ze Zwolle přiznala, že nijak netaktizovala, prostě jen jela, co jí síly stačily. "Vůbec jsem nevěděla, jak vypadají rozestupy za mnou a jak jsou velké. Jen jsem se snažila jet pořád dál a dál, co nejrychleji to šlo. Až do cíle jsem nevěřila, že bych mohla být šampionkou," uvedla van der Breggenová.

Přiznala, že jí občas probleskly hlavou pochybnosti, zda nenasadila k úniku příliš brzy. Cyklistky měly v tu chvíli za sebou přibližně tři čtvrtiny z necelých 156 kilometrů závodu.

"Říkala jsem si, zda jsem nezaútočila předčasně, ale když už jsem to udělala, musela jsem využít svou příležitost a prostě jet. Jsem strašně šťastná, že se mi to povedlo. Závody světového šampionátu jsou vždy velkým cílem. Ale je moc těžké je vyhrát, sama to moc dobře vím, takže z tohoto titulu mám obrovskou radost," nezastírala van der Breggenová.

S ohledem na ohromný náskok před druhou Australankou Amandou Sprattovou si mohla příjezd do cíle v centru Innsbrucku náležitě vychutnat. Soustředěný výraz vystřídal velký úsměv.

"Myslím, že v cíli mi došlo, že je to vážně pravda. Měla jsem úžasný pocit. Tolikrát v sezoně jsem zažila, že jsem byla v samém závěru závodu dostižena. Dnes jsem jen uháněla co nejrychleji dál a snažila se hlídat si jídlo a pití, abych vydržela až do cíle," doplnila van der Breggenová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články