Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

V Bruselu byl první Petacchi

Brusel – Italský spurter Alessandro Petacchi vyhrál první etapu Tour de France, která vedla po rovině z Rotterdamu do Bruselu. Vítězství mu usnadnila řada konkurentů, která v závěru 223,5 kilometru dlouhé etapy upadla. Průběžné pořadí se ale nakonec nezměnilo, protože k nehodám došlo v ochranné tříkilometrové zóně. Žlutý trikot lídra Tour tak zůstává vítězi sobotního prologu Fabianu Cancellarovi.

Tour de France
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Rebours

Právě Cancellara se zapletl do jedné z nehod, vyhnul se jim naopak nejlepší český cyklista Roman Kreuziger, který dojel do cíle s větší ztrátou na 52. místě, v průběžném pořadí mu stejně jako po prologu patří 20. příčka.

Petacchi vyhrál poprvé po sedmi letech, do cíle dovedl zhruba dvacetičlennou skupinu, která zbyla po dvou hromadných pádech. Italský závodník za sebou po razantním nástupu zanechal Marka Renshawa z Austrálie a Nora Thora Hushovda. Kolize za nimi zablokovaly silnici a další jezdci se nemohli dostat rychle vpřed. Do finiše se tak nezapojili například favorité Mark Cavendish nebo Oscar Freire.

Také v pondělní etapě dostanou šanci na vítězství spurtéři. Na 201 km z Bruselu do Spa čeká peloton zvlněný terén, posledních dvacet kilometrů je ale rovina.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články