Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Úvodní etapu Tour vyhrál Belgičan Gilbert

Mont des Alouettes (Francie) – Belgický cyklista Philippe Gilbert naplnil prognózy a vyhrál úvodní etapu Tour de France. Největší favorit a trojnásobný šampion Španěl Alberto Contador i Roman Kreuziger doplatili na hromadný pád v posledních kilometrech. Contador ztratil minutu a 20 sekund, jediný český účastník Kreuziger přijel do cíle v další skupině s mankem necelých dvou minut. Z pádu si navíc odnesl naražené zápěstí. Po dnešní rovinaté etapě s mírným stoupáním v závěru je v neděli na programu časovka družstev na 23 km. Přímý přenos této části Tour de France můžete sledovat v neděli od 14:55 na Čtyřce a webu Sportzive.cz

Belgický mistr Gilbert se netajil ambicemi hned na první pokus uzmout žlutý trikot pro lídra nejnáročnějšího etapového závodu světa a na důkaz si před startem obarvil vlasy na blond, aby byl sladěný. Z vedoucí skupiny zaútočil jako první Švýcar Fabian Cancellara, ale krátce nato odpadl a 500 metrů před cílem přišel Gilbertův nástup. Byl úspěšný a vítěz čtyř letošních jarních klasik vybojoval první vavřín na Tour.

"Věděl jsem, že mám dneska ideální příležitost. Nevím, jestli udržím žlutý dres i po (nedělní) týmové časovce, ale to není důležité. Hlavní bylo vyhrát dnes," radoval se Gilbert a triumf věnoval týmovým kolegům i své manželce. "Dneska má dvaadvacáté narozeniny," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Tour de France

O tři sekundy později protnul cílovou pásku Australan Cadel Evans před norským mistrem světa Thorem Hushovdem. Ten přivedl první velkou skupinu se ztrátou šesti sekund. Contador figuruje na 35. místě, Kreuziger je 74.

Poslední kilometry úvodní etapy dlouhé 191,5 km z Passage du Gois do Mont des Alouettes výrazně poznamenaly dva hromadné pády, které roztrhaly peloton. Zbrzdily jak Contadora, tak i Kreuzigra, kteří tak nabrali hned v úvodu nečekanou ztrátu. Navíc si český jezdec narazil levé zápěstí. "Je to k vzteku, když se to stane hned na začátku. Je to zbytečná ztráta," uvedl Kreuziger na svém webu.

První klíčovou kolizi zavinil devět kilometrů před cílem Maxim Iglinskij z Kreuzigerovy stáje Astana, který se na pravém kraji pelotonu srazil s divákem a spustil řetězovou reakci. Fanoušek se pohyboval velmi blízko tratě a vůbec si nevšiml blížícího se pelotonu. Contador musel čekat dlouhé vteřiny, zatímco jezdci ze špice ujížděli.

Do druhého pádu se zapletl i největší Contadorův vyzyvatel Andy Schleck, lucemburský cyklista se už však nacházel v ochranné zóně, a tak ve výsledcích má ztrátu jen šesti sekund jako první skupina cyklistů v cíli.

"Nemusí to být nejhezčí způsob, jak získat čas, ale cyklistika není jen o šlapání do pedálů, ale také o přemýšlení," prohlásil Schleck, který loni i předloni figuroval za Contadorem druhý v konečném pořadí Tour.

Výsledky Tour de France - 1. etapa

1. Gilbert (Belg.) 4:41:31,

2. Evans (Austr.) -3,

3. Hushovd (Nor.),

4. Rojas (Šp.),

5. Van den Broeck (Belg.),

... 74. Kreuziger (ČR) -1:55.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články