Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Úvodní časovku družstev v Belfastu ovládl tým Orica GreenEDGE

Belfast - Tým Orica GreenEDGE zahájil Giro d'Italia vítězstvím v časovce družstev v Belfastu. Sestavu stáje Omega Pharma-Quick-Step porazil o pět sekund. Pro Dana Martina z týmu Garmin-Sharp kvůli pádu prakticky Giro skončilo již po dvaceti minutách, propadl také jeden z největších favoritů, Joaquim Rodríguez. Růžový trikot na sebe navlékne Kanaďan Svein Tuft, který dnes oslavil 37. narozeniny. Mnoho dalších zajímavých informací k letošnímu Giru najdete zde.

Tým Orica-GreenEDGE na Giro d'Italia
zdroj: PA autor: Brian Lawless

Svein Tuft po závodě dojatě děkoval týmovým kolegům, vedení stáje jej totiž kvůli jeho narozeninám určilo za lídra. "Dali mi opravdový narozeninový dárek. Tenhle tým je vážně takhle nezištný. Mám opravdu velké štěstí, že jsem dostal takový dar," řekl Kanaďan.

Tuftova stáj měla v dnešním závodě ideální podmínky. Orica-GreenEDGE se specializuje na sprinty a časovky a na trati, která namokla až při dojezdu do cíle, tak mohla dominovat. O pět sekund tak za sebou na 21,7 kilometru dlouhé trati zanechala stáj Omega Pharma-Quick-Step. S dalším dvouvteřinovým odstupem dojel na třetím místě tým BMC v čele s jedním z hlavních favoritů Gira, Cadelem Evansem z Austrálie.

Katastrofálně začal závod pro jeden z favorizovaných týmů Garmin. Jeden z jeho jezdců v osmičlenném vláčku při přejezdu kanálu na silnici uklouzl a přes něj ve velké rychlosti upadli ještě další tři týmoví kolegové. Pro irského lídra Dana Martina, jenž se při startu na domácí půdě chtěl ukázat, závod skončil se zlomenou klíční kostí.

Cyklista tak nedojel ani do Dublinu, navíc před dvěma týdny spadl z prvního místa na Lutych-Bastogne-Lutych v poslední zatáčce. Garmin nakonec dal dohromady pětici jezdců, kteří byli schopni pokračovat, a časovku dokončil. Hned v úvodu Gira ale nabrali v průběžném pořadí ztrátu téměř tři a půl minuty.

Nedařilo se ani dalšímu velkému favoritovi, Joaquimu Rodríguezovi z týmu Kaťuša, který nabral ztrátu jedné minuty a třiatřiceti vteřin. Čtyřiadvacetiletý Kolumbijec Nairo Quintana (Movistar) zase skončil s odstupem 55 sekund.

Giro v sobotu pokračuje 219 kilometrů dlouhou druhou etapou, která bude mít opět start i cíl v Belfastu. Severní Irsko peloton opustí až v neděli třetí etapou z Armaghu do Dublinu. Po dni volna se pak cyklisté přesunou do Itálie. 

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 1. etapa: časovka družstev v Belfastu (21,7 km):

1. Orica 24:42, 2. Omega Pharma - Quick-Step -5, 3. BMC Racing -7, 4. Tinkoff-Saxo -23, 5. Sky -35, 6. Astana -38, 7. Cannondale -53, 8. Movistar -55, 9. Giant -56, 10. AG2R -58.

Průběžné pořadí jednotlivců:

1. Tuft (Kan./Orica) 24:42, 2. Durbridge (Austr./Orica), 3. Weening (Niz./Orica), 4. Meyer, 5. Matthews (oba Austr./Orica), 6. Santaromita (It./Orica) všichni stejný čas, 7. Serry (Belg./Omega Pharma-Quick-Step), 8. Brambilla (It./Omega Pharma-Quick-Step), 9. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step), 10. Pauwels (Belg./Omega Pharma-Quick-Step) všichni -5. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy