Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Úspěch úniku. Jerome Cousin se prochytračil až k etapovému triumfu

Úspěšným únikem skončila pátá etapa závodu Paříž-Nice. V jejím cíli se ovšem neradoval Nils Politt, který odtáhl většinu času, ale jeho francouzský soupeř Jerome Cousin. Jezdec stáje Direct Energie šetřil síly v závětří a nakonec svému týmu získal již druhý triumf v závodě. V průběžném vedení zůstává Luis Léon Sánchez.

Paříž-Nice 2018
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Individuální časovka přeskupila pořadí, ve kterém se její vítěz Wout Poels přiblížil lídrovi závodu Luisi Léonu Sánchezovi už jen na patnáct vteřin. V páté etapě se ale blíže nedostal – šlo o den, kdy se měl radovat buď únik, nebo některý ze sprinterů. A uprchlická skupina dala v etapě do Sisteronu pelotonu pořádně zabrat.

Zatímco jeho krajan a týmový kolega Marcel Kittel vítězil na italské půdě v druhé etapě závodu Tirreno-Adriatico, čtyřiadvacetiletý Nils Politt pilně pracoval ve čtyřčlenném úniku. Svým francouzským soupeřům posléze šestnáct kilometrů před cílem nastoupil a doufal, že ujede nejen jim, ale že také udrží smršťující se náskok před hlavním polem.

Měl ale před sebou ještě stoupání na Cote de la Marquise, v němž jej dojel další z uprchlíků Jerome Cousin. Také peloton se začal přibližovat – během sedmi kilometrů sjel minutu a na začátku posledních devíti ztrácel jen o něco málo více než padesát vteřin. Závěr páté etapy Paříž-Nice tak byl bitvou nejen zbývajících sil, ale i nervů.

Politt se Cousina snažil setřást, neboť Francouz většinu času odmítal střídat a jen se "vezl". Taktická volba se závodníkovi stáje Direct Energie nakonec vyplatila, i když si vyslechl od svého soupeře mnoho nadávek. Francouzský tým se v závodě dočkal již druhého vítězství – třetí etapu totiž vyhrál Jonathan Hivert. Sprint o třetí místo vyhrál André Greipel.

Cyklistický závod Paříž-Nice (WorldTour) - 5. etapa (165 km):

1. Cousin (Fr./Direct Energie) 3:57:25, 2. Politt (Něm./Kaťuša-Alpecin) -2, 3. Greipel (Něm./Lotto Soudal), 4. Cort (Dán./Astana), 5. Kristoff (Nor./SAE Emirates), 6. Laporte (Fr./Cofidis) všichni -4, ...45. Kreuziger (Mitchelton-Scott) -13.

Průběžné pořadí: 1. L. Sánchez (Šp./Astana) 17:45:26, 2. Poels (Niz./Sky) -15, 3. Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors), 4. Soler (Šp./Movistar) oba -26, 5. G. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida) -34, 6. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -34, ...19. Kreuziger -1:29.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články