Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Urán je zpět ve fomě a vyhrál kopcovitou etapu. Na Vueltě už nepokračuje Roglič

Už bez Primože Rogliče, který kvůli utrpěným zraněním do 16. etapy nenastoupil, pokračovala španělská Vuelta. Kopcovitý závěr dne zvládl nejlépe Rigoberto Urán, který triumfoval z třináctičlenného úniku. Průběžným lídrem zůstává Remco Evenepoel.

Je nám líto, video expirovalo.
Roglič už na Vueltě pokračovat nebude

Věčný souboj pelotonu proti skupině uprchlíků v sedmnácté etapě Vuelty vyzněl ve prospěch outsidera - tedy úniku. Finiš k Monasterio de Tentudía nejlépe zvládl pětatřicetiletý Rigoberto Urán, který si vynahradil svůj neúspěch v celkovém pořadí alespoň vyhranou etapou. Ve finále předčil Quentina Pachera a domácí vrchaře Jesúse Herradu a Marca Solera.

"Je to krása vyhrát na Vueltě. Snažil jsem se o to několik let, protože na Tour i na Giru už jsem zvítězil," radoval se v cíli Urán. "Bojoval jsem proti rychlým jezdcům, musel jsem si schovat trochu sil, abych mohl jet s takovými závodníky, jako je Marc Soler. Když bylo asi 300 metrů do cíle, řekl jsem si: Musíš vyrazit, je to teď, nebo nikdy. Tahle výhra je důkazem toho, že vždycky musíme věřit a bojovat," dodal.

V červeném dresu průběžného lídra Vuelty zůstává Remco Evenepoel, který má po odstoupení Primože Rogliče náskok dvou minut na druhého Enrica Mase. Třetí je další ze španělských vrchařů, teprve devatenáctiletý debutant Juan Ayuso s pětiminutovým mankem.

Jak etapa probíhala?

Primož Roglič byl v průběžném pořadí na druhém místě, zhruba minutu a půl za vedoucím Remcem Evenepoelem. Díky svým zkušenostem - Slovinec vyhrál poslední tři ročníky Vuelty - i mírné převaze v kopcích ještě mohl svého o generaci mladšího belgického soupeře předstihnout. Smolný pád ze závěru šestáctého dne závodu ale Rogličovi nedovolil pokračovat.

Závod už tak pokračoval bez něj. Do úniku se vydalo třináct jezdců se zajímavými jmény: nechyběl Marc Soler, který již jednu etapu Vuelty vyhrál, zkušení Rigoberto Urán a Lawson Craddock nebo velmi aktivní smolař Fred Wright, který už několikrát v této sezoně sahal po velkém vítězství. Na něj ale stále čeká.

A čekat bude nadále, protože v závěru v sedmiprocentním stoupání k Monasterio de Tentudía o vítězství bojovali jiní. Craddock se pustil patnáct kilometrů před finišem do sóloúniku, za ním se šikovali jeho pronásledovatelé. Texasan uháněl a zvládl to sám až na flamme rouge, kde jej dostihli jeho soupeři.

Nakonec slavil nejzkušenější z nich. Pětatřicetiletý Urán už není takovou hrozbou pro celková pořadí, kopcovité finiše ale stále dokáže zajet skvěle. Kolumbijský veterán v závěru předčil Quentina Pachera z Francie i domácí vrchaře Jesúse Herradu a Marca Solera. O pět minut později přijeli hlavní favorité, kde Evenepoel projel cílem po boku Enrica Mase.

Cyklistický závod Vuelta - 17. etapa (Aracena - Monasterio de Tentudía, 160 km):

1. Urán (Kol./EF Education-EasyPost) 3:42:28, 2. Pacher (Fr./Groupama-FDJ) stejný čas, 3. Herrada (Šp./Cofidis) -2, 4. Soler (Šp./SAE Emirates) -15, 5. Elissonde (Fr./Trek-Segafredo) -26, 6. Champoussin (Fr./AG2R-Citroën) -29, 7. De Marchi (It./Israel-Premier Tech) -46, 8. Jungels (Luc./AG2R-Citroën) -55, 9. Gesbert (Fr./Arkéa-Samsic) -1:09, 10. Craddock (USA/BikeExchange-Jayco) -1:30, ...57. Řepa (Kern Pharma) -10:19.

Průběžné pořadí: 1. Evenepoel (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) 65:14:05, 2. Mas (Šp./Movistar) -2:01, 3. Ayuso (Šp./SAE Emirates) -4:51, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -5:20, 5. López (Kol./Astana-Qazaqstan) -5:33, 6. Almeida (Portug./SAE Emirates) -6:51, 7. Arensman (Niz./DSM) -7:46, 8. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) -9:11, 9. Urán -9:33, 10. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -11:40, ...67. Řepa -2:10:22.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články