Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Uprchlík Cort Nielsen spurtoval nejlépe, na Giru dál řádí covid

Dán Magnus Cort Nielsen ve spurtu tří uprchlíků vyhrál 10. etapu Gira d'Italia a zkompletoval sbírku triumfů na Grand Tours. Dál vede Brit Geraint Thomas. Závod pokračuje v covidovém stínu. Po Remcu Evenepoelovi musí kvůli této nákaze skončit také čtyřicetiletý veterán Domenico Pozzovivo. Covid zastavil již devět jezdců z pelotonu, nepokračují ani Callum Scotson a Sven Erik Byström. V průběhu deštivé etapy skončil také Alexandr Vlasov.

Je nám líto, video expirovalo.
Cort vyhrál desátou etapu Gira

Cort Nielsen se prosadil v závěru 196 km dlouhé etapy a premiérový etapový vavřín na Giru přidal ke dvěma prvenstvím na Tour de France a šesti triumfům na Vueltě.

Stal se 105. cyklistou v historii, který na všech třech prestižních závodech alespoň jednou vyhrál. Minulý týden se stejný kousek podařil jeho krajanovi Madsi Pedersenovi.

Devětadvacetiletý jezdec stáje EF Education-EasyPost do cíle dospurtoval s přehledem před Kanaďanem Derekem Geem a domácím Alessandrem De Marchim, s nimiž strávil v úniku v chladném a nevlídném počasí většinu dne.

Před první částí pronásledovatelů měla skupinka náskok 51 sekund. Gee si zopakoval druhé místo z osmé etapy a na velký úspěch dál čeká.

"Jsem nesmírně šťastný. Byl to hrozně náročný den. Jedna z nejhorších etap, jaké jsem na kole zažil," řekl Nielsen v rozhovoru v cílovém prostoru.

"Nejdřív jsem se musel do čela znovu dotáhnout. Pak mi kvůli dešti přestala fungovat vysílačka, takže jsem nevěděl, jak daleko za námi je peloton. Ale pořád jsme útočili a stálo to za to. Je těžké uvěřit, že se to opravdu stalo," popsal náročný den.

V deštivém počasí se řada cyklistů nevyhnula pádům. Thomas se soustředil na bránění růžového dresu a vedení v průběžném pořadí s přehledem udržel.

Před druhým Primožem Rogličem ze Slovinska má dál dvousekundový náskok. Třetí Brit Tao Geoghegan Hart ztrácí pět sekund.

"Bylo hezké vést Giro, i když samozřejmě podmínky nebyly ideální. Na vršcích stoupání byla dost velká zima a sjezdy byly šílené. Jsem rád, že jsem tuhle etapu zvládl v pořádku. V tomhle závodě se může stát cokoliv, zvlášť v takovém počasí," uvedl Thomas.

Pozzovivo byl po minulé sezoně jednou nohou ve sportovním důchodu, nakonec se ale v dresu týmu Israel Premier Tech do pelotonu vrátil a dočkal se i nominace na Giro d'Italia, kde byl ještě v loňském ročníku osmý celkově. Na italské Grand Tour nechyběl Pozzovivo od roku 2010.

Letošní ročník ale nedojede, neboť ráno před starten etapy odevzdal pozitivní test na covid. Pozzovivo tak následoval Remca Evenepoela nebo Rigoberta Urána, kteří také v závodě nepokračují.

Organizátor Gira, společnost RCS, zpřísnil po navýšení počtu nemocných závodníků epidemická pravidla a vyžaduje nošení respirátorů a další opatření.

Kromě Pozzoviva muselo odstoupit osm dalších jezdců: těmi posledními jsou Callum Scotson z týmu Jayco-AIUla a Sven Erik Byström z Intermarché.

Výsledky 10. etapy Gira d'Italia:

Scandiano - Viareggio, 196 km: 1. Cort (Dán./EF Education-EasyPost) 4:51:15, 2. Gee (Kan./Israel-Premier Tech) stejný čas, 3. De Marchi (It./Jayco-AlUla) -2, 4. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 5. Ackermann (Něm./SAE Team Emirates), 6. Oldani (It./Alpecin-Deceuninck) všichni -51, ...113. Černý, 116. Hirt (oba Soudal-Quick Step) oba -11:19, 127. K. Vacek (Corratec-Selle Italia) -23:02.

Průběžné pořadí: 1. Thomas (Brit./Ineos-Grenadiers) 39:26:33, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -2, 3. Geoghegan Hart (Brit./Ineos-Grenadiers) -5, 4. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -22, 5. Leknessund (Nor./DSM) -35, 6. Caruso (It./Bahrajn-Victorious) -1:28, ...51. Hirt -40:18, 105. K. Vacek -1:28:31, 125. Černý -1:50:53.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články