Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Únik se na Vueltě trápil marně, rozhodl hromadný finiš. Favority v něm předčil Philipsen

Měl to být další den, po němž se bude radovat únik. Patnáctá etapa Vuelty ale navzdory očekávání skončila hromadným finišem, v němž zvítězil belgický sprinter Jasper Philipsen. Marně se jej v závěru snažilo předstihnout německé duo Pascal Ackermann a Jannik Steimle.

Jasper Philipsen (vpravo)
zdroj: ČTK/AP autor: Olivier Matthys

Jasper Philipsen nebyl rozhodně nejvýše na seznamu favoritů pro hromadný dojezd. Avšak Sam Bennett v pelotonu už po 230 kilometrech nebyl a Pascal Ackermann zase neměl nejlepší finiš. Raduje se tak Belgičan Philipsen, pro něhož jde o rozlučku s týmem UAE Team Emirates. Po sezoně totiž zamíří do sestavy Alpecin-Fenix.

Celkové pořadí zůstává beze změny a lídrem Vuelty je tak před závěrečnou trojicí etap Primož Roglič. Jeho náskok činí 39 vteřin před Richardem Carapazem, který se je pokusí smazat zřejmě v sobotním stoupání na Covatillu. O dalších osm sekund zpět je rodák z anglického Prestonu Hugh Carthy.

Jak etapa probíhala?

Závěrečný týden Vuelty je plný etap vhodných pro únik. Skupina uprchlíků to zkusila i v patnáctý den závodu, na 230 kilometrech mezi městy Mos a Puebla de Sanabria. Déšť, mlha a především protivítr skupině nedával příliš šancí na úspěch, a to i přesto, že se v ní nacházela taková jména jako Tim Wellens či Guillaume Martin.

Ovšem nebyl to ani jeden z této dvojice, nýbrž italský cyklista Mattia Cattaneo, kdo se 32 kilometrů před finišem pokusil o sólo útok. V tu dobu už peloton nebyl vzdálený více než dvě minuty, ovšem závodník stáje Deceuninck-QuickStep si držel svůj náskok a spěchal do cíle. Za sebou ale měl stíhající peloton v čele s jezdci z týmu Bora-hansgrohe.

Ke Cattaneově smůle vedla cesta do cíle po delší rovině a širokých silnicích, kde se jeho náskok rychle smrskl a rozplynul. Se zbývajícími pěti kilometry bylo zřejmé, že o etapu se bude sprintovat v hromadném finiši. Ackermann se na posledních 300 metrech pustil do čela, ale překvapivě nestačil na Jaspera Philipsena z UAE Team Emirates.

Cyklistický závod Vuelta - 15. etapa (Mos - Puebla de Sanabria, 230,8 km):

1. Philipsen (Belg./SAE Team Emirates) 6:22:36, 2. Ackermann (Něm./Bora-hansgrohe), 3. Steimle (Něm./Deceuninck-Quick-Step), 4. Wright (Brit./Bahrajn-McLaren), 5. Smith (N. Zél./Mitchelton-Scott), 6. Van Rensburg (JAR/NTT), 7. Cort (Dán./EF), 8. Godon (Fr./AG2R La Mondiale), 9. Dewulf (Belg./Lotto-Soudal), 10. Mörköv (Dán./Deceuninck-Quick-Step) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 60:19:41, 2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -39, 3. Carthy (Brit./EF Pro Cycling) -47, 4. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation ) -1:42, 5. Mas (Šp./Movistar) -3:23, 6. Poels (Niz./Bahrajn-McLaren) -6:15, 7. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -7:14, 8. Valverde (Šp./Movistar) -8:39, 9. Vlasov (Rus./Astana) -8:48, 10. De La Cruz (Šp./SAE Team Emirates) -9:23.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články