Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Ulissi přesprintoval ostatní a slaví vítězství v nejdelší etapě závodu

Fiuggi – Nejdelší etapu letošního Giro d'Italia zvládl nejlépe v závěrečném sprintu domácí Diego Ulissi. Druhé místo obsadil Juan Lobato, třetí skončil Simon Gerrans. Na vedoucím místě celkové klasifikace se nic nezměnilo, i přes zdravotní potíže vede Alberto Contador. 

Diego Ulissi vítězí v sedmé etapě Giro d'Italia
zdroj: ČTK/AP autor: Luca Zennaro

Na závodníky čekala nejdelší etapa závodu (264 km) a nepříjemné to bylo hlavně pro jednoho muže – Alberta Contadora. Jeho vykloubené rameno dělalo starosti jak Španělovi samotnému, tak celému týmu, zvědaví pak byli zejména soupeři. Contador musel spolu s ostatními absolvovat dlouhou trať mezi městečky Grosseto a Fiuggi, kde až posledních zhruba dvacet kilometrů slibovalo pořádné závodění – finiš na více než 5% stoupání měl prověřit síly závodníků. Nejednalo se o čistě sprinterskou záležitost, zároveň ale procenta nečinila tolik, aby spurtery zcela eliminovala.

V úniku dlouho jela čtveřice jezdců, byla ale dostižena 20 km před finišem ve Fiuggi. Na dojetí se podílely především stáje Orica GreenEDGE (pro Matthewse), BMC (Gilbert), Movistar (Lobato) a Trek (Felline). Dobrou zprávou pro Tinkoff-Saxo a zároveň pro celý závod bylo, že Contador alespoň vizuálně nejevil žádné znaky problémů. Tým ve žlutém se poté ujal tvoření tempa na prvních kilometrech závěrečných stoupání a snažil se, aby vytvořil co nejsnažší pozici pro svého lídra. Jinými slovy to znamenalo co nejméně prudkých změn rytmu.

Pomocíci Boaro, Basso a Rogers zabránili atakům, po nich se 3 km před cílem čela ujala stáj Sky. Poté už šlo o záležitost sprinterských týmů – vláček Oricy si na kilometru najel dopředu a jel maximum. Nakonec ale více sil měl závodník týmu Lampre Diego Ulissi. Italský závodník vyhrál dvě etapy již na loňském Giru, ze závodu byl ale díky pozitivnímu testu na jednu ze zakázaných substancí stažen a následně suspendován až do letošního dubna. Druhé místo obsadil těsně za Ulissim Juan Lobato z Movistaru, s odstupem třetí skončil Simon Gerrans.

"Jsem šťastný, že jsem den zvládl. Trpěl jsem bolestí a jsem rád, že jsem tady," řekl v cíli Contador. "Po třech čtyřech hodinách jsem už nevěděl, co mám s tou rukou dělat, ale věřím, že to každým dnem bude lepší," dodal Španěl, jenž absolvoval etapu s podhuštěnými galuskami, aby byla jeho jízda co nejměkčí. Pravý test ho však čeká o víkendu, kdy peloton zamíří do hor. "Zítra je jedna z etap, které byly původně mým cílem. V této situaci to pro mě bude těžké a očekávám útoky. Teď ale myslím jen na to, jak si obložím rameno ledem. Pak se uvidí," řekl Contador.

Ulissiho po projetí cílem přemohly emoce, seskočil z kola a poklekl na zem. Teprve nedávno se totiž vrátil po vypršení trestu za pozitivní test na salbutamol na loňském Giru. "Jsou tu skvělí spurtéři a věděl jsem, že nejsem favorit. Začal jsem finišovat brzo, protože jsem se bál, že mě dostihnou," řekl pětadvacetiletý Ital. "Tahle výhra ruší to, co se stalo. Byly to těžké měsíce," dodal.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 7. etapa: Grossetto - Fiuggi (264 km):

1. Ulissi (It./Lampre) 7:22:21, 2. Lobato (Šp./Movistar), 3. Gerrans (Austr./Orica), 4. Belletti (It./Southeast), 5. Battaglin, 6. Colbrelli (oba It./Bardiani Valvole), 7. Felline (It./Trek), 8. Bole (Slovin./CCC), 9. Reza (Fr./FDJ), 10. Lagutin (Rus./Kaťuša) všichni stejný čas, ...25. König (Sky), 37. Kreuziger (Tinkoff-Saxo), 65. Vakoč (Etixx-Quick-Step) všichni -3.

Průběžné pořadí: 1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 27:48:00, 2. Aru (It./Astana) -2, 3. Porte (Austr./Sky) -20, 4. Kreuziger -22, 5. Cataldo (It./Astana) -28, 6. Chaves (Kol./Orica) -37, 7. Visconti (It./Movistar) -56, 8. Landa (Šp./Astana) -1:01, 9. Formolo (It./Cannondale) -1:15, 10. Amador (Kost./Movistar) -1:18, ...14. König -1:24, 118. Vakoč -59:37.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články