Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Ulissi bere první italské vítězství v ročníku, v růžovém je zpět Dumoulin

Catanzaro (Itálie) - Diego Ulissi zvítězil ve čtvrté etapě Giro d'Italia a zařídil pro Itálii první výhru v letošním ročníku. Na druhé příčce s mírným odstupem dorazil Tom Dumoulin a vrátil se do růžového dresu průběžného lídra. Marcel Kittel, který držel maglia rosa v této etapě, na nejrychlejší v kopcích nestačil. Cenný čas ztratil ve stoupání Andrey Amador.

Giro d'Italia
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Marcel Kittel vstupoval do čtvrté etapy Gira v pozici lídra závodu, otázky ale byly ohledně jeho schopnosti překonat naplánované kopce. Kittel v posledních týdnech ukazuje výtečnou formu, jak si ovšem poradí především s prudkým výjezdem na Fortino, které organizátoři zařadili jen osm kilometrů před finiš, nebylo vůbec jasné.

Před peloton se vydala čtveřice jezdců, do níž patřila i známější jména jako Nicola Boem nebo Matthias Brändle. Drželi se statečně, avšak při nájezdu do posledních padesáti kilometrů, když se už silnice začala vlnit, je hlavní pole pohltilo. Šlo o zřejmou taktiku týmu Giant-Alpecin, který chtěl udělat závod pro Kittela co nejsložitější a vrátit zpět do růžového Toma Dumoulina. Už několik kilometrů poté, co se ujali tempa, bylo jasné, že Kittel zřejmě v kopcích nebude mít nárok. Visel na konci skupiny, poté odpadl, nicméně prozatím se dokázal ještě do hlavního pole vrátit.

Průběh dne se poté pokusil zdramatizovat nástup dvojice závodníku z Ag2r, posléze poodjela menší skupina s Timem Wellensem či Diegem Ulissim a závod se začal velmi obtížne kontrolovat - řetězení nástupů to dělalo prakticky nemožným pro velké týmy hlavních favoritů. Nikdo nechtěl nechat odjet závodníka, který mohl dělat trable v pořadí. Mezitím patnáct kilometrů před finišem definitivně odpadl Kittel a ztratil naděje na další působení v růžovém.

Kittel dojel s mankem přes osm minut na špici pelotonu a ztráta trikotu lídra ho mrzela o to více, že kdyby vydržel ještě jeden den, mohl v něm oslavit středeční 28. narozeniny. "Ale zvlněný terén a tempo mi to neumožnily. Byl to pro mě strašně těžký den," přiznal německý cyklista. "I tak je fajn, že jsem v něm alespoň jeden den po Itálii jel. Cítím se teď tak trochu i Italem," usmál se. Zůstal mu alespoň červený dres za bodovací soutěž.

Pátý triumf Ulissiho na Giru

Explozivní výstup na Fortino, kde procenta letěla až k osmnácti procentům, viděl nástup Ulissiho z první skupiny, který se po jeho vrcholu vydal na osamocený sjezd až do cíle - zbývalo mu ale ještě osm kilometrů. Za ním se ale také děly věci, když čas ztráceli Mikel Landa a Andrey Amador. Nakonec i díky nesourodosti pronásledovatelů dorazil Ulissi až do cíle neatakován a vyhrál svou pátou etapu na Giru. Za ním vyhrál sprint o druhou příčku Dumoulin a vrátil se zpět do růžového dresu.

"Vítězství přišlo po neskutečné práci celého týmu. Neskutečný byl na konci Valerio Conti. Do stoupání jsem dal všechno a bál se, že při sjezdu mě chytí, ale když jsem se deset metrů před cílem otočil, byl to neskutečný pocit," děkoval Ulissi kolegům z Lampre.

Cyklistický závod Giro d'Italia

Výsledky 4. etapy (Catanzaro - Praia a Mare, 200 km): 1. Ulissi (It./Lampre) 4:46:51, 2. Dumoulin (Niz./Giant), 3. Kruijswijk (Niz./LottoNL) oba -5, 4. Valverde (Šp./Movistar), 5. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step), 6. Nibali (It./Astana), 7. Zakarin (Rus./Kaťuša), 8. Busato (It./Wilier Triestina), 9. Chaves (Kol./Orica), 10. Roche (Ir./Sky) všichni -6.
 
Průběžné pořadí: 1. Dumoulin 14:00:09, 2. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step), 3. Ulissi oba -20, 4. Kruijswijk, 5. Preidler (Rak./Giant) oba -24, 6. Nibali -26, 7. Valverde -31, 8. Fuglsang (Dán./Astana) -35, 9. Roche, 10. Chaves oba -37.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články