Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

U protinožců začala cyklistická sezona. Prolog vyhrál Bettiol, do pelotonu se vrátila Nosková

V Austrálii začala cyklistická sezona 2023. Prolog pětietapového závodu vyhrál v Adelaide italský cyklista Alberto Bettiol. Zdaleka ne tolik se dařilo velkým hvězdám: tři čtvrtě minuty ztratili na vítěze Geraint Thomas a Jai Hindley. Čtrnácté místo v ženské edici závodu obsadila Nikola Nosková.

Bettiol zvládl úvodní závodní den nové sezony nejrychleji a o osm vteřin porazil mladého Američana Magnuse Sheffielda. Devětadvacetiletý Bettiol si tím připsal čtvrté vítězství v kariéře, jejíž zatím největším úspěchem je triumf na závodě Kolem Flander z roku 2019.

Italský cyklista dokázal také před dvěma lety vyhrát jednu z etap svého domácího Giro d'Italia. "Mám radost, ale měl jsem i štěstí. Věděl jsem, že mohu zajet dobře, na vítězství jsem nemyslel. Australské počasí mi hodně pomohlo," uznal člen stáje EF Education-EasyPost, který jel jako jeden z mála na suché silnici.

Poté se spustil déšť a o poznání hůře tak dopadly některé z velkých cyklistických hvězd. Čtyřicet čtyři vteřin ztratil domácí favorit Jai Hindley, celkový vítěz Gira z minulého roku. Ještě o vteřinu více nechal na pěti a půl kilometrech Geraint Thomas, který před rokem dojel třetí na Tour de France.

Lépe se dařilo dalšímu Australanovi Jay Vineovi. Nová posila týmu UAE Team Emirates, za který závodí mimo jiné Tadej Pogačar, dojela devátá s mankem 14 sekund. Totožný čas zajel také domácí sprinter Michael Matthews.

Tour Down Under pokračuje ve středu první etapou na okruzích okolo města Tanunda. Vítězství neobhajuje Richie Porte, který po minulé sezoně ukončil sportovní kariéru.

Závod už za sebou má ženský peloton, který na rozdíl od toho mužského zahrnoval i českou stopu. Čtrnáctým místem se do výsledkových tabulek v dresu týmu Zaaf vrátila Nikola Nosková. O vítězství bojovaly domácí Australanky: vítězkou se nakonec stala Grace Brownová, která o deset vteřin porazila krajanku Amandu Sprattovou.

Cyklistický závod Tour Down Under (WorldTour) - prolog (5,5 km):

1. Bettiol (It./EF Education-EasyPost) 6:19, 2. Sheffield (USA/INEOS Grenadiers) -8, 3. Johansen (Dán./Intermarché-Circus-Wanty) -10, 4. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck), 5. Gaze (N. Zél./Alpecin-Deceuninck) oba -11, 6. Page (Fr./Intermarché-Circus-Wanty) -12.

Ženy - konečné pořadí po 3 etapách: 1. Brownová 8:03:29, 2. Sprattová -10, 3. Williamsová (všechny Austr.) -19, ...14. Nosková -1:10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články