Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Tým za ním stojí. Vakočův návrat proběhne v barvách QuickStepu

Vypadá to na šťastné zítřky. Návrat Petra Vakoče zpátky do světového pelotonu se o mnoho usnadnil podpisem smlouvy s belgickou stájí QuickStep. Český jezdec už naznačil i svůj program na následující měsíce – závodit by měl začít v polovině února v Provence. Svůj návrat popsal Vakoč detailně ZDE.

Když se letos v zimě objevila zpráva o tom, že Vakoče a jeho týmového parťáka Laurense De Plusa srazilo nákladní auto, mnohým zatrnulo. Takové kolize nebývají nikdy dobré a často dopadají velmi vážně. Prvotní indicie naznačovaly, že Vakočův stav není vůbec dobrý.

Byly z toho zlomené obratle. Český jezdec místo cyklistického dresu oblékl korzet a začal svou pomalou cestu zpátky. Přestože zprvu mluvil o možnosti startu ještě na domácím šampionátu, brzy začalo být jasné, že tohle bude delší cesta.

Modrý dres své stáje tak dosud mohl oblékat pouze v tréninku, ať už v Andoře, USA nebo v kopcích nedaleko Prahy. Na začátku listopadu ale už Vakoč alespoň ví, na čem je. Tým se na něj nevykašlal: naopak s mladým Čechem podepsal smlouvu na příští rok.

Je nám líto, video expirovalo.
Vakoč podepsal smlouvu s QuickStepem a plánuje sezonu 2019

Petr Vakoč: "Mentálně budu určitě silnější. Po všem, co jsem zažil... Jestli jsem si někdy dříve stěžoval, že mě bolí nohy, tak jsem nevěděl, co je bolest. Už mě nerozhodí tolik věcí. Nervozita bude určitě menší. Jen se budu muset zaměřit na to, aby trénink dával smysl a stimuloval jsem nejdůležitější věci. Jestli ne hned v příští sezoně, tak v té další silnější určitě budu."

"Tým mi dal super podporu, které si moc vážím. Po pádu mě ujistili, že pokud budu v pohodě a zdraví mi to dovolí, budu moct pokračovat," řekl Vakoč na setkání s novináři v Praze. Přitom v zákulisí v průběhu roku probleskovaly i skeptičtější zprávy.

QuickStep-Floors totiž Vakoče vyřadil ze soupisky pro letošní sezonu a v českém prostředí to bylo bráno jako signál, že už s jeho službami nepočítá. Nakonec tomu tak nebylo. Vítěz Brabanstkého šípu (2016) z pelotonu nezmizí.

"Pár týdnů po zranění Patrick Lefevere, když dorazil do Motola, řekl, že pokud mi to zdraví dovolí a nebudu mít problém, dostanu smlouvu na další rok. Nemusel jsem nic řešit a měl jistotu, že kontrakt dostanu," řekl Vakoč, kterého budeme nadále vídat ve stejném dresu.

A to zřejmě od února 2019, kdy by měl Vakoč vyjet do svého první závodu za více než rok. "Doufám, že to bude v polovině února. Tak někdy začíná závod Kolem Provence. Teď to vypadá tak, že bych tam měl závodit," věří Vakoč.

Sport
zdroj: ČT4

Povzbuzují jej i výsledky zátěžových testů. "Věděl jsem, že jsem na tom relativně dobře podle toho, co jsem viděl na garminu a na datech z hlediska wattů. Předpokládal jsem, že budu blízko, ale že budu na stejných číslech jako dřív, to mě nenapadlo. Byl jsem nadšený. Co do vytrvalostních parametrů jsem na tom výborně," neskrýval nadšení.

Po dlouhé rehabilitaci a samotném návratu na kolo to vnímal jako obrovské povzbuzení. "Ty testy mi udělaly hrozně velkou radost. Bral jsem to vlastně jako závod. Byl to pro mě takový vrchol sezony," smál se český jezdec.

Jeho výkonnost se navíc pořád zlepšuje. "Muselo by se stát něco neočekávaného, abych nenaskočil. Otázka je, jak se tělo projeví po velké zátěži, kterou nelze v tréninku simulovat. V tuhle chvíli to vypadá, že by to mohlo jít. Některá vyšetření však ukazují, že to není jisté. Nikdo prostě nedokáže předpovědět, jak se tělo zachová," vysvětlil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články