Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Tým Sunweb znovu slaví. V Lyonu vyhrál Kragh Andersen

Je tu další úspěch stáje Sunweb. Po skvělé týmové práci se v Lyonu raduje z vítězství Sören Kragh Andersen. Dánský jezdec odjel z první skupiny tři kilometry před finišem 14. etapy. Čtvrtý sprintoval Peter Sagan, který snížil svou ztrátu v bodovací soutěži na Sama Bennetta na čtyřicet tři bodů.

Sören Kragh Andersen
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Sören Kragh Andersen byl třetím jezdcem z německé stáje Sunweb, který na posledních kilometrech zkusil nastoupit. Byla to skvělá taktická práce a dánský cyklista, který odjel tři kilometry před cílovou čarou, ji dokázal proměnit ve vítězství. Sprint o druhé místo vyhrál Luka Mezgeč, čtvrtý dospurtoval Peter Sagan, který v etapě smazal třiadvacet bodů na Sama Bennetta. Jeho manko v soutěži o zelený dres nyní činí 43 bodů.

"O tomhle jsem snil, ale nevěřil jsem, že jsem na to dost dobrý. Cítil jsem se celý den dobře, a když přišel správný moment, tak jsem sebral odvahu a zkusil to," říkal v cíli Kragh Andersen. "Úspěchy Marca Hirschiho mě inspirovaly, předvedl tady skvělé věci. Máme nejmladší tým na Tour a nečekali jsme, že se nám bude tak dařit," dodal.

V průběžném pořadí k velké změně nedošlo. Primož Roglič tak nadále vede klasifikaci a ve žlutém dresu má náskok čtyřiceti čtyř vteřin před svým krajanem Tadejem Pogačarem. Poté následuje kolumbijské kvarteto v čele s Eganem Bernalem (+59). Kritické chvíle přežil Richie Porte, kterého 10 kilometrů před finišem potkal defekt, dokázal se ale do první skupiny vrátit.

Jak etapa probíhala?

Čtrnáctý den přinesl další pokračování souboje o zelený dres. Německý tým Bora-hansgrohe znovu rozjel vysoké tempo s jediným cílem: setřást Sama Bennetta a umožnit tak Peteru Saganovi, aby se mohl irskému spurterovi přiblížit v bodovací soutěži. To se tentokrát podařilo a Bennett, ale třeba také Caleb Ewan z pelotonu ve stoupání Col de Beál odpadli.

Závodníci z Bory se pro slovenského exmistra světa znovu obětovali, s tempem ale pomáhali i jezdci z CCC a na čele se po dlouhé kilometry točil také Jan Hirt, který o sobě na Tour de France dal poprvé výrazněji vědět. Jeho kolega z oranžového týmu Matteo Trentin má na cílový Lyon výtečné vzpomínky, vždyť tu před sedmi lety zvítězil.

Sagan i Trentin ale nejprve ještě museli dát na posledních dvaceti kilometrech dva krátké kategorizované výšlapy. V nich přišla řada nástupů, štěstí zkusili hned tři jezdci z týmu Sunweb. Dva byly sjety, avšak ten třetí, do něhož se tři kilometry před cílem pustil Sören Kragh Andersen, byl nadějnější. Dán se neohlížel a váhající skupina už neměla vůli, aby jej dojela.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 14. etapa: Clermont-Ferrand - Lyon (194 km):

1. Andersen (Dán./Sunweb) 4:28:10, 2. Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott), 3. Consonni (It./Cofidis), 4. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 5. Pedersen (Dán./Sunweb), 6. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 7. Trentin (It./CCC), 8. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale), 9. Colbrelli (It./Bahrajn-McLaren), 10. Hirschi (Švýc./Sunweb) všichni -15, ...93. Hirt (ČR/CCC) -12:48, 146. Kreuziger (ČR/NTT) -19:48.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 61:03:00, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -44, 3. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -59, 4. Urán (Kol./EF Pro Cycling) -1:10, 5. Quintana (Kol./Arkea-Samsic) -1:12, 6. López (Kol./Astana) -1:31, 7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:42, 8. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren) -1:55, 9. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -2:06, 10. Mas (Šp./Movistar) -2:54, ...92. Hirt -2:38:20, 99. Kreuziger -2:43:56.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články