Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Trojité vítězství v první etapě Paříž-Nice pro Jumbo-Visma. Prvenství sebral Laporte

Taktická paráda a velká rána pro soupeře. První etapu závodu Paříž-Nice kompletně ovládlo Jumbo-Visma. Ve 160 km dlouhé rovinaté etapě, která začínala i končila v Mantes-la-Ville, bral po nástupu v posledním kopci první místo nováček v týmu Christophe Laporte, druhý byl lídr stáje Primož Roglič a třetí Wout van Aert.

Wout van Aert, Christophe Laporte a Primož Roglič
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Nico Vereecken

Na posledním stoupání na Cote de Breuil Bois Robert roztrhal peloton nástup týmu Jumbo-Visma a pět kilometrů před cílem si s mírným náskokem procvičovali týmovou časovku Laporte, van Aert a Roglič.

Tři mušketýři na čele i v silném protivětru náskok na své soky dokonce navýšili a na cílové pásce pustili Roglič s van Aertem na první místo svého nového kolegu Laporta. Všichni tři sebrali bonifikační vteřiny a navíc najeli na své nejbližší pronásledovatele 20 vteřin.

"Je to úžasné mít žlutý dres, nečekal jsem to. Byl to skvělá týmová práce. Náš hlavní cíl tady ale je zvítězit s Primožem (Rogličem)," řekl šťastný Laporte po závodě.

Roglič si hned v úvodu etapového závodu začal pěstovat náskok na zbytek jezdců na celkové pořadí. Slovinský cyklista chce ve Francii napravit loňský ročník, kdy jednoznačně dominoval, ale v poslední etapě dvakrát spadl ve sjezdu a výhru mu vyfoukl Max Schachmann.

V posledním kopci nastoupil za triem Jumba také Zdeněk Štybar, ale nakonec nedokázal tempo udržet a dojel se zbytkem pelotonu na 49. místě.

Cyklistický závod Paříž-Nice (WorldTour) - 1.etapa (159,8 km):

1. Laporte (Fr./Jumbo-Visma) 3:48:38, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) všichni stejný čas, 4. Latour (Fr./TotalEnergies) -19, 5. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 6. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), ...49. Štybar (ČR/Quick-Step Alpha Vinyl) všichni -22.

Průběžné pořadí: 1. Laporte 3:48:28, 2. Roglič -4, 3. Van Aert -6, 4. Latour -29, 5. Pedersen, 6. Girmay, ...49. Štybar všichni -32.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články