Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tři králové závodili letos naposledy. Azencross vyhrál ve sprintu Van Aert, Štybar v druhé desítce

Cyklokrosoví fanoušci si v posledních dnech užívají závody s třemi velkými hvězdami současnosti: Woutem van Aertem, Mathieu van der Poelem a Thomasem Pidcockem. Jejich souboj viděli naposledy v tomto roce diváci v belgickém Loenhout, kde se jel tzv. Azencross. Závod gradoval v závěrečném okruhu, nakonec až ve sprintu rozhodl Van Aert. Belgičan ze sedmi svých účasti v cyklokrosu pět vyhrál a dvakrát skončil na druhém místě. Zdeněk Štybar dojel sedmnáctý.

Wout van Aert
zdroj: ČTK / Belga Press / DAVID PINTENS

Závod Světového poháru v Gavere vyhrál Mathieu van der Poel. Po následujících dvou závodech Superprestige v Zolderu a Diegemu zase slavil Wout van Aert. A na dostřel byl vždy také Tom Pidcock, britský vyzyvatel nizozemsko-belgické dvojice. Cyklokrosové vánoční svátky přinesly několik soubojů trojice těch nejlepších. A všechny stály za to.

Především závod v Diegemu byl napínavý do posledních metrů. Na těžké, blátivé trati dlouhlo vedl Van der Poel a už to vypadalo, že jej soupeři ztratili z dostřelu. Sám Van Aert po závodě tvrdil, že už měl závod za ztracený. V předposledním kole ale jeho nizozemskému soupeři povážlivě došlo. Van Aert tak do cílové rovinky bojoval hlavně s Pidcockem. A nakonec vyhrál.

Poslední měření sil v roce 2022 nabídl Azencross v belgickém Loenhout kousek od hranic s Nizozemskem. Van der Poel i Van Aert tu shodně vyhráli třikrát, Pidcock ani jednou. Všichni tři bojovali bok po boku až do posledního z osmi okruhů. Tempo v něm nejprve pořádně nakopl Van der Poel, po své jezdecké chybě ale celý náskok ztratil.

Tom Pidcock, Mathieu van der Poel a Wout van Aert v Loenhoutu
zdroj: ČTK / Panoramic / Nico Vereecken

Vlastně byl rád, že se udržel v sedle. Než na kluzkém blátě Van der Poel znovu nabral rovnováhu, Van Aerta měl v zádech a Pidcock se přidal nedlouho potom. Trojice byla zase pospolu. A celý Azencross měl rozhodnout sprint, který rozjížděl Nizozemec. Bylo zřejmé, že nejlepším spurterem je papírově Van Aert, nejhorším zase Pidcock. 

A finiš to potvrdil. Van Aert se prohnal kolem svých dvou soupeřů a zakončil letošní sezonu dalším vítězstvím. Belgičan letos zářil na Tour de France, kde vyhrál tři etapy a vezl žlutý dres. Zároveň ukázal, že v terénu jezdit nezapomněl: odjel zatím sedm cyklokrosů, z nichž pět vyhrál a dvakrát skončil druhý.

Závod žen vyhrála dvacetiletá Shirin van Anrooijová, která během vánočních svátků ovládla tři ze čtyř závodů a v tom čtvrtém dojela druhá. Výtečně si vedla Kristýna Zemanová, která v prvních kolech dokonce jela na stupních vítězů. Nakonec těžký závod dojela na sedmém místě, což je její nejlepší umístění ve špičkové mezinárodní konkurenci.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články