Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Třetí vítězství. Jakobsen vyhrál poslední hromadný finiš letošní Vuelty

Očekávané se stalo skutečností. Šestnáctou etapu Vuelty vyhrál ve sprintu Fabio Jakobsen a získal svůj třetí triumf v letošním ročníku. V posledním hromadném dojezdu letošního závodu porazil Jordiho Meeuse.

Fabio Jakobsen
zdroj: ČTK/EFE autor: Manu Bruque

Favorité bojující o červený dres dnes šetřili síly a v čele průběžného pořadí se nic nezměnilo. Vede stále překvapivý lídr Odd Christian Eiking z Norska s náskokem 54 sekund před Francouzem Guillaumem Martinem. Obhájce titulu Primož Roglič ze Slovinska ztrácí na třetí příčce 1:36 minuty.

Jakobsen třetím triumfem podtrhl vydařený návrat k cyklistice po hrozivém pádu na loňském závodu Kolem Polska, při němž utrpěl mimo jiné vážná zranění hlavy a obličeje a byl několik dní v umělém spánku. Do světového pelotonu se vrátil teprve letos v dubnu v Turecku, nyní už ale ve spurtech opět září. Vedle tří vítězství byl na Vueltě letos i dvakrát druhý. Dnes oslavil 25. narozeniny. 

Je nám líto, video expirovalo.
Jakobsen vyhrál potřetí letos na Vueltě a navíc na narozeniny

"Narozeniny jsou vždycky hezký den a z tohoto vítězství jsem nadšený," řekl v cíli Jakobsen a nemohl si vynachválit podporu týmu. "Dneska jsme viděli pravou 'vlčí smečku'. Ve stoupání jsem odpadl, ale tým na mě počkal, dotáhl mě zpátky a já vyhrál," poděkoval kolegům, mezi něž patří i české duo Zdeněk Štybar, Josef Černý. "Já umím krátký a rychlý sprint - oni dneska odpracovali všechno ostatní," dodal.

Štybar s Černým i třetí český zástupce na Vueltě Jan Hirt, který pomáhá se stájí Intermarché-Wanty-Gobert hájit červený dres Eikingovi, si po splnění týmových povinností z pelotonu "vystoupili" a do cíle dojeli s odstupem.

Uchazeče o čelo celkového pořadí čeká zásadní práce ve středu. Plánovaná 17. etapa vyvrcholí náročným stoupáním na Lagos de Covadonga, na 185,8 km dlouhé trase předtím cyklisty čekají ještě další dvě horské prémie první kategorie. Vuelta vyvrcholí v neděli časovkou jednotlivců v Santiagu de Compostela.

Cyklistický závod Vuelta - 16. etapa (Laredo - Santa Cruz de Bezana, 180 km):

1. Jakobsen (Niz./Deceuninck-Quick Step) 4:08:57, 2. Meeus (Belg./Bora-hansgrohe), 3. Trentin (It./SAE Team Emirates), 4. Matthews (Austr./BikeExchange), 5. Dainese (It./DSM), 6. Aberasturi (Šp./Caja Rural-Seguros RGA), 7. Oliveira (Portug./SAE Team Emirates), 8. Minali (It./Intermarché-Wanty-Gobert), 9. Soto (Šp./Euskaltel-Euskadi), 10. Venturini (Fr./AG2R-Citroën) všichni stejný čas, ...121. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick-Step) -1:19, 114. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -2:05, 145. Černý (ČR/Deceuninck-Quick-Step) -4:28.

Průběžné pořadí: 1. Eiking (Nor./Intermarché-Wanty-Gobert) 64:06:47, 2. Martin (Fr./Cofidis) -54, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:36, 4. Mas (Šp./Movistar) -2:11, 5. López (Kol./Movistar) -3:04, 6. Haig (Austr./Bahrajn Victorious) -3:35, 7. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -4:21, 8. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -4:34, 9. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -4:59, 10. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -5:31, ...51. Hirt -1:25:11, 140. Štybar -2:57:23, 158. Černý -3:30:44.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články