Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Trentin za přispění Martina vyhrál šestou etapu

Büren a. A. (Švýcarsko) – Matteo Trentin za vydatného přispění Tonyho Martina, který ho vyvezl až na značku posledních 200 metrů, vyhrál šestou etapu etapového závodu Kolem Švýcarska. Žlutý dres průběžně stále patří právě Martinovi, který bude moci své vedení navýšit v zítřejší časovce. Prozatím vede o šest vteřin před Tomem Dumoulinem, Roman Kreuziger si udržel své osmé místo.

Matteo Trentin
zdroj: AP autor: Jean-Christophe Bott

Šestá etapa byla odpočátku vnímána jako jasná příležitost pro uprchlíky: Příliš výškových metrů na čistokrevné sprintery typu Marka Cavendishe či Sachy Modola, naopak dostatečně kopcovitá pro jezdce v úniku tak, aby je peloton v závěru neeliminoval. Čtyřčlenná uprchlická skupina to jednoznačně byla silná s jedním hlavním jménem, a to domácím Michaelem Albasinim (letos například vítěz tří etap na Kolem Romandie – E1, E2). V hlavním balíku za nimi musela pracovat stáj Omega Pharma – Quick-Step pracující pro průběžného lídra Tonyho Martina, na čele se však stáje vcelku střídaly. Problémy měl Rui Costa, kterého pozastavil defekt a musel se poté za pomoci dvou kolegů ze stáje Lampre složitě vracet do pelotonu.

Tempo však začala tvořit stáj Sky v čele hlavně s Joem Dombrowskim a postupně Albasiniho i s jeho kolegy peloton velice rychle pohltil. Jejich energie postupně začala být příliš pro další jezdce, vystoupil si Cavendish, na konci viseli další. Sky je ve Švýcarsku ve složité pozici, jejich designovaný lídr Bradley Wiggins odstoupil po třetím dni a nezanechal příliš dobrý dojem, nyní se však alespoň jezdci v černém ukazovali na čele: Střídali se především Dombrowski s Peterem Kennaughem. Lídr Martin se však zatím ve výstupu na vrchol druhé kategorie držel.

Před vrchařskou prémií nastoupili Warren Barguil spolu s Björnem Thurauem a odjeli hlavní skupině. Zatímco Thurau si však jel jen pro body do této klasifikace, Barguil pokračoval – a to v tempu. Ve sjezdu vykrucoval zatáčky, jednou málem skutečně přelétl přes svodidla do srázu a snažil se dále odpoutat. I tak však jeho náskok před jezdci Sky a pelotonem příliš nestoupal, spíš kolísal na hraně zhruba 15 vteřin. Nic nesmazatelného, což dvacet kilometrů před cílem nakonec také prokázali Kennaugh a spol. Hlavní skupina tak byla znovu pospolu.

Na čele nyní britské cyklisty vystřídala domácí stáj IAM Cycling jedoucí pro Mathiase Franka, který se záhy pokusil poodjet – chytl se ho Thibaut Pinot z FDJ a společně napnuli hlavní skupinu. Poté však došlo k nevídanému, když se kolem obou přehnal Peter Sagan a ukořistil nakonec body na poslední prémii dne. Ve sjezdu následně v místy až 90km rychlosti rozrážel vzduch, přičemž se mu – hluboce předkloněnému až nad rám – při přejezdu jednoho z retardérů značně nadzvihlo zadní kolo. Krkolomnou a strach poněkud nahánějící situaci však zvládl a ustál.

Na rovině v závěrečných kilometrech zkusili štěstí Marcus Burghardt se Saganem, k nim se pak přicvakli i Georg Preidler s dalšími jezdci. Nakonec však došlo přeci jen k hromadnému sprintu: Do něho dovezl na ideální pozici k ceduli značící 200 m do cíle Tony Martin svého kolegu Mattea Trentina, který na závěrečných metrech ukázal své kvality a vyhrál. Na pátém místě pak cílovou čáru protnul Peter Sagan.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články