Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Trenér Konečný: Týmu pro MS strašně věřím

Praha – Průběh sezony i profil tratě naznačují, že by čeští cyklisté nemuseli z mistrovství světa v norském Bergenu odjet s prázdnou. Smělá očekávání má reprezentační trenér Tomáš Konečný. Pomýšlí dokonce na medaili, přičemž největší šanci k naplnění těchto představ mají podle něho junioři a muži v elitní kategorii. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

"Týmu strašně věřím, i s ohledem na výsledky v sezoně. Byli bychom asi špatným týmem, kdybychom nejeli na MS vyhrát. Věřím, že máme na to získat medaili. A že o ni budeme usilovat, protože máme skvělý tým. Pozitivně budu hodnotit i umístění v první desítce v těch kategoriích, jež obsazujeme," řekl Konečný.

Jeho víra vychází i z profilu trati, který by měl českým lídrům vyhovovat. "Jak mezi juniory, tak i v elitě jsou naše týmy poskládané tak, aby uspěly, navíc s typy závodníků, jimž by trať měla sedět. A že mají šanci, ukazují muži i junioři po celý rok," doplnil Konečný.

Celkem se šampionátu, který v Norsku začne v neděli 17. září a vyvrcholí silničním závodem mužů o týden později, zúčastní 16 českých závodníků.

Tradičně největším magnetem bude elitní mužská kategorie, pro kterou si Češi vyjeli šest míst. Obsadí všechna - lídra Zdeňka Štybara doplní Petr Vakoč, Jan Bárta, Roman Kreuziger, Jiří Polnický a Josef Černý. "Ten tým je opravdu silný. A když v něm máte domestika, jako je Roman, už to o něčem svědčí a vypovídá. Honza Bárta pojede navíc i středeční časovku," nastínil Konečný.

"Je super, že je z čeho vybírat. V této sezoně bychom obsadili i devět míst. Zájem kluků byl velký. Tuší, že trať jim je šitá na míru. A i ti zbývající se chtějí zúčastnit, třeba Roman Kreuziger projevil velký zájem startovat a pomoci k úspěchu, přestože to není trať přímo pro něho," prozradil Konečný.

Před chladným severem soustředění v teple

K úspěchu má pomoci i společné soustředění, které kvarteto jezdců absolvuje na Mallorce. "Zítra tam letí čtyři z nich. Honza Bárta bohužel nemá prostor tam jet kvůli startu v časovce, Pepa Černý musí plnit týmové povinnosti. Dávají tím jasně najevo, že chtějí na MS uspět a jsou ztotožnění s tím, jak je to nastavené, což je skvělé. A pro úspěch udělají maximum," ocenil Konečný.

Roman Kreuziger:

"Závod je to vždy nevyzpytatelný. Jsme zvyklí závodit pod týmovou taktikou, kdy se dá předpokládat, jak týmy reagují. Na mistrovství světa musí být člověk od začátku v pozoru."

"Bavili jsme se o tom se Zdeňkem (Štybarem) už při republice, že by nebylo špatné udělat soustředění, kdy by ta parta byla pohromadě. Jen bylo těžké najít termín. Roman se Zdeňkem spolu byli už v Livignu a domluvili se, že poslední týden spolu stráví na Mallorce, přičemž jsme napsali klukům, zda nemají zájem se k nim připojit, s čímž souhlasili," přiblížil Konečný.

V Bergenu lze očekávat naprosto odlišné podmínky v porovnání s loňským šampionátem v Kataru. "Asi 25 dní ze 30 tam v září prší, což je ale dobré pro Zdeňka. Pokud tam bude deštivo a chladno, on je typem, který s tím jako bývalý cyklokrosař nemá vůbec problém, což ukazuje i na Roubaix a Flandrech, což jsou jeho dominantní závody s totožným počasím. Bude tam v takovém případě jako ryba ve vodě, a pokud se nám vyhnou pády, defekty a jiné problémy, myslím si, že náš prapor bude hodně vysoko," řekl Konečný.

Pozor na juniory

Velmi silný tým mají ale podle něho i junioři. "Máme tam ryzí vrchaře jako Karla Vacka nebo Vojtu Sedláčka, ale i sprintery Richarda Holce nebo Tomáše Bártu, které doplňují Matouš Měšťan s Petrem Klabouchem. Všechna tři místa obsazujeme i ve třiadvacítce, kde pojedou Roman Lehký, Jakub Otruba a jako lídr Michal Schlegel," řekl Konečný.

Samostatnou jednotkou bude mezi ženami Nikola Nosková, která letos přestoupila do italské stáje BePink Cogeas. "A všem ukázala, že tam má místo právem. Bude pro ni obtížné, že startuje sama bez týmové pomoci, ale dokázala vyhrát řadu závodů a dosáhla na spoustu umístění v první desítce. Myslím, že je to velká budoucnost české ženské cyklistiky," věří Konečný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články