Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Tre Cime dobyl jako první Buitrago. Thomas odolal útoku Rogliče a je o krok blíž k triumfu

Královskou 19. etapu Giro d'Italia vyhrál Kolumbijec Santiago Buitrago, který v brutálním stoupání na Tre Cime di Lavaredo dostihl a předčil znovu druhého Dereka Gee. V bitvě o celkové pořadí získal Primož Roglič tři vteřiny na fantasticky jedoucího Gerainta Thomase, kterého od celkového vítězství dělí už jen sobotní horská časovka.

Je nám líto, video expirovalo.
Roglič stáhl Thomasův náskok o 3 sekundy

Buitrago z týmu Bahrain Victorious byl jedním z patnácti cyklistů, kteří utvořili únik dne. V závěrečném kopci ke skalnímu masivu Tre Cime, který byl letošním Cima Coppi, porazil kolumbijský vrchař Geeho. Kanaďan na letošním Giru ve své životní formě dojel už počtvrté druhý.

"Chtěl jsem jít do úniku kvůli prémiím v bodovací soutěži, abych si udržel druhé místo. Pak nám dali víc prostoru. Hned jak mě Buitrago dojel, tak jsem věděl, že je konec. Měl neuvěřitelné zrychlení," zhodnotil znovu zklamaný Gee.

Ze skupiny hlavních favoritů zkusil nejdřív nastoupit Joao Almeida, který ale neměl dostatek sil, a nakonec znovu ztratil. Roglič byl o chvíli později přesvědčivější, ale Thomase v růžovém setřást nedokázal. Britský lídr závodu naopak sám zaútočil a na chvíli se Slovince zbavil, Roglič se ale dokázal vrátit a finišem ukrojil ze své ztráty 29 vteřin 3 sekundy.

"Byla to legrace, zítra jedeme zas naplno, ne?" zůstal v cíli opět na slovo skoupý Roglič.

Přestože má Thomas ve 37 letech dobře nakročeno k celkovému vítězství, Giro se finálně rozhodne až v sobotu, kdy na cyklisty čeká horská časovka na 18,6 kilometrů. Úplně rozhodnutá není ani vrchařská soutěž, ve které se na druhou pozici za Thibauta Pinota dostal právě Gee. Ten drží druhou příčku i v bodovacím klání.

Krásy Giro d'Italia
zdroj: Twitter @girodiitalia

Jak etapa probíhala?

193 kilometrů dlouhá etapa vedla hned přes pět klasifikovaných stoupání v dolomitských panoramatech. Po vyčerpávajícím startu se podařilo uniknout skupině 15 závodníků, mezi kterými znovu nechybělo kanadské překvapení Gira Derek Gee.

Tým INEOS Grenadiers nastolil v první polovině závodu spíše klidné tempo, které ve stoupání do Passo Campolongo narušil dvěma útoky jenom Ben Healy. Ir v předchozí etapě přišel o vrchařský trikot ve prospěch Thibauta Pinota, ten si jeho výpady zkušeně pohlídal.

Zrychlovat se začalo dle očekávání asi 50 kilometrů před cílem ve stoupání Passo Giau. V čele závodu se ustavila skupinka pěti jezdců, zatímco vytrvalé úsilí INEOSu o sedm minut zpět očesalo peloton o značný počet cyklistů. Druhou plnou prémii bodů do vrchařské soutěže získal Gee.

Druhý muž celkového pořadí Primož Roglič vyměnil pro závěrečných 20 kilometrů prudkého stoupání kolo za speciálně zpřevodovaný stroj. Slovincův krok předcházel útoku na kopci ke Tre Cime di Lavaredo, který mu ale na "maglia rosa" Gerainta Thomase přinesl pouhé tři vteřiny.

Z etapového prvenství se znovu radoval únik, když Santiago Buitrago jako jediný dokázal zareagovat na útok Geeho a Kanaďana 1600 metrů před cílem dostihl a sám zaútočil. Roglič dojel čtvrtý, Thomas pátý, dvacet sekund na oba ztratil šestý Almeida.

Poslední český zástupce v závodě Karel Vacek se ještě před předposledním stoupáním na Passo Tre Croci držel v hlavním pelotonu, nakonec protl cíl na 34. místě. Dvaadvacetiletý cyklista před etapou na svých sociálních sítích uvedl, že v posledních dnech bojuje se silným kašlem a příznaky zánětu průdušek, ale hodlá do Říma dojet.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 19. etapa (Longarone - Tre Cime di Lavaredo, 183 km):

1. Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious) 5:28:07, 2. Gee (Kan./Israel-Premier Tech) -51, 3. Cort (Dán./EF Education-EasyPost), 4. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) oba -1:46, 5. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1:49, 6. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -2:09, ...34. K. Vacek (ČR/Corratec-Selle Italia) -8:28.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 81:55:47, 2. Roglič -26, 3. Almeida -59, 4. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -4:11, 4. Dunbar (Ir./Jayco-AlUla) -4:53, 6. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -5:10.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články