Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Tour podpoří ženskou cyklistiku. Po Champs-Élysées se proženou cyklistky

Paříž – Blížící se Giro d'Italia si připomíná 90 let od chvíle, kdy se závodu zúčastnila cyklistka Alfonsina Stradaová. Organizační skupina ASO, která se stará o průběh Tour de France, zašla v podpoře ženské cyklistiky ještě dále a v závěrečný den letošního ročníku uspořádá premiéru závodu La Course. Sedmadvacátého července tak v Paříži na stejné trati jako o několik hodin později muži bude soutěžit stočlenný ženský peloton.

Ženská silniční cyklistika
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Na ženský závod budou kolem trati dohlížet výhradně policistky z pařížského sboru a také jury bude jen ženského složení. Na stupních vítězů pak modelky s kyticemi nahradí jejich mužští protějšci.

Slavnostního představení závodu se v Paříži zúčastnila slavná nizozemská cyklistka Marianne Vosová. "Je to historický den. Potřebovaly jsme jeviště a to nám teď dali. Nyní máme šanci splnit si sny," prohlásila všestranná cyklistka.

Ženy bude v historickém centru Paříže čekat třináct okruhů o celkové délce 90 kilometrů. V prvních jedenácti se bude bojovat o body na sprinterských prémiích, závod vyvrcholí při posledním průjezdu na Champs-Élysées. Vítězka premiérového ročníku inkasuje odměnu 22 500 eur, což je stejná prémie, jakou dostávají muži za etapové vítězství na Tour. Vyhlašovat se bude i nejlepší spurterka a nejlepší závodnice do 25 let.

Zdroj
ČTK, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články