Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Z Tour kvůli covidu odstupuje Mörköv. Skončili i Bilbao a Jakobsen

Před několika dny oznámil, že tahle Tour de France bude jeho poslední. A rozhodně při tom netušil, že z ní odstoupí už před čtvrteční etapou. Dánský veterán Michael Mörköv ale musí závod opustit kvůli covidu-19. O nemoci v pelotonu mluví i další závodníci. V průběhu 12. etapy pro slabost či nemoc skončili také Fabio Jakobsen a Pello Bilbao.

Devětatřicetiletý Mörköv, který byl druhým nejstarším závodníkem v pelotonu slavného závodu, na Tour pomohl k vysněnému pětatřicátému vítězství Marku Cavendishovi. Pár dní nato oznámil, že tato Tour bude jeho poslední. A nyní z ní musel odstoupit, neboť ve středu večer a ve čtvrtek ráno odevzdal pozitivní test na covid.

"Nemá symptomy, ale raději ho kvůli zdraví ze závodu stahujeme," oznámil Mörkövův tým Astana-Qazaqstan, která tak bude pokračovat už jen v šesti, neboť hned první etapu kvůli úžehu nedokončil Ital Michele Gazzoli. Počet startů dánského cyklisty se tím uzavřel na počtu devět, poprvé na Tour startoval před dvanácti lety.

Onemocnění – ať už jde o covid, či něco jiného – ale zřejmě stíhá i další závodníky. Od začátku středeční etapy nestíhali tempo pelotonu dva závodníci týmu Cofidis Alexis Renard a Ion Izagirre, kteří nakonec slezli z kola a do cíle nedojeli. Stejné problémy měl také jejich souputník z týmu Bahrain-Victorious Fred Wright, který se do cíle nedostal – ale více než hodinu za pelotonem.

"Nepřál bych to svému největšímu nepříteli," řekl po etapě pětadvacetiletý Brit, jehož sportovním ředitelem je na Tour Roman Kreuziger. "Byl to můj nejhorší den na kole v mém životě. Necítil jsem se vůbec dobře. V pelotonu koluje nějaká nemoc a jsem si celkem jistý, že jsem ji také chytil," dodal Wright, který byl ze závodu vyřazen po nesplnění časového limitu. A problémy týmu Bahrain-Victorius tím neskončily, neboť v průběhu 12. etapy odstoupil také Wrightův kolega Pello Bilbao. 

Covid před závodem vyřadil několik dalších závodníků včetně Seppa Kusse a Tao Geoghegana Harta, kteří jsou oba vítězi třítýdenních závodů. Nemoc měl také Tadej Pogačar, aktuální lídr celkové klasifikace, který se ale dokázal dát před startem Tour dohromady. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články