Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Rally ČR 2024

Potřetí králem. Biniam Girmay přidal další triumf

Lídr bodovací soutěže a nyní již trojnásobný vítěz etapy na Tour de France. Biniam Girmay ve Villeneuve sur Lot v cíli dvanácté etapy potvrdil svou současnou formu, když přespurtoval druhého Wouta van Aerta. Smolně skončila etapa pro Primože Rogliče, který se zamotal do hromadného pádu a ztratil dvě a půl minuty. Etapu hodnotíme ve Velo fokus podcastu spolu s českým paracyklistou Patrikem Jahodou.

Biniam Girmay
zdroj: Reuters

Biniam Girmay přidal v dresu týmu Intermarché-Wanty třetí triumf na letošní Tour de France – a vyrovnal tím celkové skóre úspěchů české cyklistiky na slavném závodě. Ve Villeneuve sur Lot porazil na pásce druhého Wouta van Aerta, třetí skončil domácí Arnaud Démare, který byl ale kvůli porušení pravidel (vybočení ze směru) nakonec relegován.

"Zelený dres mi dává sílu, cítím se opravdu rychlý. Letos jsem pozměnil trénink a nyní mi všechno vychází. Dnes jsem se cítil perfektně," řekl v cíli lídr bodovací soutěže. Ve žlutém bude v pátek pokračovat Tadej Pogačar, který má náskok minuty a šesti vteřin. O dalších osm sekund zpět je Jonas Vingegaard.

Manko nabral Primož Roglič, který si odřel rameno v hromadném pádu deset kilometrů před cílem a nedokázal se již vrátit zpět do pelotonu. Propadl se až na šesté místo. Páteční rovinatá etapa vystartuje v Agenu, kde v roce 1951 slavně po sólovém úniku triumfoval Hugo Koblet, a zavede peloton až do jeho klasické destinace v Pau.

Jak etapa probíhala?

Ještě daleko před cílem se s letošní Tour de France rozloučila další dvě velká jména. Fabio Jakobsen se celý závod trápil a v době odstoupení se mu u boku houpala slavná (či neslavná?) červená lucerna pro posledního jezdce v celkové klasifikaci. Dobře na tom nebyl ani Pello Bilbao, který podobně jako o den dříve týmový kolega Fred Wright zřejmě doplatil na covid.

Dopředu se na rozdíl od úterní etapy vydal únik, který byl ze tří čtvrtin francouzský – trio Valentin Madouas, Quentin Pacher a Anthony Turgis doplnil aktivní Nor Jonas Abrahamsen. Ani jejich společná síla ale k úspěchu nevedla. Sprinteři byli při chuti. A při síle. Tahle etapa měla být jejich.

Ještě předtím ale zasáhl první větší hromadný pád letošního ročníku, který způsobil jeden ze závodníků týmu Astana. Vzadu za ním zůstal čtvrtý muž pořadí Primož Roglič – a na posledních deseti kilometrech se snažil ještě dohnat uhánějící peloton. To ale bylo "mission impossible" a Slovinec nabral ztrátu téměř dvou a půl minuty.

Problém to byl i pro Jaspera Philipsena, který v pádu přišel o Mathieuho van der Poela. Musel si tak ve finiši vystačit sám. Belgičan se snažil, ale tentokrát o vítězství spurtovali jiní. Arnaud Démare obsadil čelo a směřoval k vítězství, aby se kolem něho na poslední chvíli přehnali Biniam Girmay a Wout van Aert. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články