Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Challenge Tour 2024

Pogačara bude na Tour podporovat Yates, Froome se na "Staré dámě" neobjeví ani tento rok

Vítěz letošního Gira d'Italia Tadej Pogačar bude mít při svém boji o návrat na trůn na Tour de France k ruce silnou armádu pomocníků v čele s Adamem Yatesem či Joaem Almeidou. Naproti tomu v nominaci stáje Israel-Premier Tech podle očekávání chybí Chris Froome. Čtyřnásobný vítěz nejslavnějšího závodu se stejně jako loni nedostal do osmičlenného týmu. O start na Tour  přijde i zamýšlený lídr Lidl-Trek Tao Geoghegan Hart, kterého do závodu nepustí nákaza koronavirem a zlomené žebro.

Tadej Pogačar
zdroj: Reuters

Pogačar ovládl nejslavnější závod v letech 2020 a 2021, v posledních dvou ročnících ale vždy prohrál s Jonasem Vingegaardem, který ve čtvrtek potvrdil, že po zranění bude připraven tituly obhajovat.

"Bude to už moje pátá Tour de France a nemůžu se dočkat. Příprava od mého vítězství na Giru proběhla velmi dobře. Strávili jsme spolu hodně času tréninkem ve výškách. Nemůžeme se dočkat, až začneme, a věříme, že fanouškům připravíme třítýdenní napínavé závody," řekl Pogačar.

Slovinec ovládl při svém premiérovém startu Giro suverénním způsobem a nyní chce přidat i titul na Tour. Vyhrát oba slavné závody v jedné sezoně naposledy dokázal Marco Pantani v roce 1998. Skvělou formu ukázal v generálce na Tour i jeho hlavní pomocník do hor Adam Yates, třetí muž loňského ročníku. Britský jezdec vyhrál závod Kolem Švýcarska před portugalským stájovým kolegou Joaem Almeidou.

Silnou sestavu UAE Emirates dále tvoří Španělé Juan Ayuso a Marc Soler, Pavel Sivakov z Francie, Belgičan Tim Wellens a Němec Nils Politt. Ayusa, předloňského vítěze Vuelty, a Almeidu, který byl loni třetí na Giru, čeká na Tour premiéra.

Israel-Premier Tech nebere Frooma

Premiéra na Tour de France naopak čeká jeho krajana Dereka Geeho, který si o nominaci řekl třetím místem v celkovém hodnocení Critérium du Dauphiné. "Je to splněný dětský sen, zúčastnit se největšího závodu na světě," řekl šestadvacetiletý Gee.

V nominaci týmu, který se spíše než na celkové pořadí bude soustředit na etapové úspěchy, jsou i vítěz jarní klasiky Valonský šíp Stevie Williams, Pascal Ackermann, Guillaume Boivin, Jakob Fuglsang, Hugo Houle, Krists Neilands a Jake Stewart.

Froome, jenž Tour ovládl v roce 2013 a poté třikrát v řadě v letech 2015–2017, se nedokázal vrátit do někdejší špičkové formy po vážné nehodě z roku 2019. Letos mu navíc sezonu zkomplikovala fraktura člunkové kosti po pádu v březnovém závodě Tirreno-Adriatico.

Letošní ročník Tour de France odstartuje 29. června z italské Florencie.

Lidl-Trek přišel o plánovaného lídra Geoghegana Harta

"Přáli bychom si, abychom tuhle zprávu nemuseli zveřejňovat. Tao Geoghegan Hart bohužel zmešká letošní Tour de France," uvedl tým v prohlášení.

Geoghegan Hart měl pozitivní test na covid-19 po návratu domů do Andorry ze závodu Critérium du Dauphiné. Zástupci stáje zároveň potvrdili, že jezdec při hromadném pádu v 5. etapě utrpěl zlomeninu žebra. "Kvůli nemoci a zranění bude mimo déle, než se čekalo," dodali.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články