Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Jezdectví ČR 2024

Pogačar v Pyrenejích ujel Vingegaardovi a vyhrál na Pla d'Adet

Jednu z nejtěžších etap letošní Tour de France vyhrál Tadej Pogačar. Slovinec v závěrečném kopci Pla d'Adet odjel Jonasi Vingegaardovi, kterého porazil o devětatřicet vteřin. Dán se před Remca Evenepoela posunul na druhou příčku pořadí, na Pogačara ale nyní ztrácí bezmála dvě minuty. Etapu hodnotíme ve Velo fokus podcastu spolu s redaktorem Českého rozhlasu Karlem Janů.

Tadej Pogačar
zdroj: Reuters

Tým UAE Emirates pracoval usilovně celý den – a Tadej Pogačar v závěrečném stoupání nedopustil, aby veškerá energie jeho pomocníků vyšla nadarmo. Zaútočil pět kilometrů pod vrcholem a odjel všem svým soupeřům, i Jonasi Vingegaardovi. Dánský obhájce vítězství tentokrát nenašel odpověď, se kterou přišel ve středeční etapě v Centrálním masivu.

"Původní plán bylo jet jen na vítězství v etapě ve sprintu malé etapy, ale tohle je pochopitelně mnoho lepší. Musím poděkovat všem svým kolegům," řekl Pogačar, který kvitoval hlavně pomoc Adama Yatese. Právě tento Brit mu v závěrečných pasážích dokázal pomoci v souboji s Vingegaardem.

Pogačar jej porazil o třicet devět vteřin a navýšil svůj náskok v celkovém pořadí. To nyní vede před Vingegaardem, který se posunul před Remca Evenepoela, o bezmála celé dvě minuty (+1:57). Ještě dál jej navýšit bude moci v nedělní taktéž horské pyrenejské etapě na Plateau de Beille.

Jak etapa probíhala?

Peloton na 151 kilometrech nastoupal téměř pět tisíc metrů – a mnozí závodníci se pořádně trápili. V průběhu etapy odstoupili Louis Vervaeke, Amaury Capiot či Alberto Bettiol, další pokračovali dále. Vrchařskou prémii HC na Tourmaletu vyhrál z úniku Oier Lazkano, ale hlavní pole s favority už v tu chvíli nebylo daleko.

Táhli jej téměř exkluzivně závodníci týmu UAE. Tadej Pogačar měl zálusk na etapu a nelitoval obětovat mnoho svých domestiků – i dva klíčoví, Joao Almeida a Adam Yates, mu ale stále zůstávali. Na závěrečné Pla d'Adet najížděli zbývají uprchlíci už jen s osmdesátivteřinovým náskokem, a to nebylo tolik, kolik bylo třeba.

Největší odpor předvedl Ben Healy, ale ani jeho statečný výkon nakonec nestačil. Pět kilometrů pod vrcholem přišel očekávaný Pogačarův nástup, na který tentokrát Jonas Vingegaard nenašel odpověď. Dán sice vzdoroval a odjel i Remcu Evenepoelovi, ale Pogačara tentokrát na rozdíl od středeční etapy v Centrálním masivu nechytil.

V cíli si Pogačar bouchl pěstmi v prsa a čekal, jaký bude jeho náskok. Ten se nakonec zastavil na 39 vteřinách, což v součtu s bonifikací dělalo čtyřicet tři vteřin. Třetí Evenepoel ztratil minutu a deset sekund.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články