Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportovní zprávy

Pogačar je triumfu zase o kus blíž. Vingegaarda porazil i na Plateau de Beille

Také druhou pyrenejskou etapu vyhrál Tadej Pogačar. Slovinský cyklista zasadil v závěrečném stoupání Plateau de Beille další ránu obhájci vítězství Jonasu Vingegaardovi. Pogačar na něj najel minutu a osm vteřin a celkové pořadí nyní vede o více než tři minuty. Etapu probereme od 18 hodin ve Velo fokus podcastu spolu s komentátorem Tomášem Jílkem.

Tadej Pogačar
zdroj: Reuters

Do cíle zbývalo něco přes pět kilometrů, když se Jonas Vingegaard poprvé krátce ohlédl za sebe. Tadej Pogačar jako by na tento signál čekal – a sám vyrazil. Dánský obhájce titulu se v patnácté etapě v závěrečném stoupání Plateau de Beille snažil svého soupeře setřást, nakonec to ale byl on, kdo nabral další ztrátu. Vítězství se mu vzdaluje.

"Nedokázal jsem si ani představit, že tento víkend pro mě dopadne takhle skvěle. Ani mi tolik nevadilo to vedro. Visma to dnes kontrolovala, ale nenechal jsem se tím rozhodit. Když se mě Jonas pokusil setřást, tak jsem byl blízko limitu, ale pak jsem viděl, že i on už nemá tolik síly, tak jsem to zkusil sám. Pořadí vypadá dobře, je to komfortní náskok, ale musíme zůstat pozorní jako dosud," hodnotil v cíli lídr závodu.

Pro Pogačara jde už o třetí vyhranou etapu na letošní Tour de France a čtrnáctou celkově. Průběžné pořadí nyní vede o tři minuty a devět vteřin před Vingegaardem, třetí je Remco Evenepoel, který ztrácí již více než pět minut. 

Jak etapa probíhala?

Únik doufal, že na rozdíl od první pyrenejské zkoušky tentokrát dostane šanci jet na vítězství. Dopředu se vydala velká jména včetně Richarda Carapaze, Enrica Mase či Jaie Hindleyho. Nechyběla ani řada francouzských závodníků, kteří se chtěli předvést v den státního svátku. Podporovaly je znova tisíce a tisíce fanoušků podél trati.

V pelotonu tentokrát tvořili tempo jezdci týmu Visma-Lease a Bike, kteří chtěli etapu udělat těžkou – a pomoci tím Jonasi Vingegaardovi vytvořit půdu pro závěrečný útok. Dán potřeboval stáhnout co nejvíce času, neboť na Tadeje Pogačara ztrácel téměř dvě minuty. Výsledkem všech různých motivací bylo, že ti nejlepší z původního úniku najížděli do cílového stoupání Plateau de Beille s náskokem dvou a půl minuty.

Bude to na patnáctikilometrovém kopci stačit? Nebude? Hodně záleželo na strategii lídrů. Matteo Jorgenson převzal otěže na čele skupiny od Wilca Keldermana a rychle stahoval náskok pětičlenného úniku. Trvalo to jen pět kilometrů a náskok byl pryč, začal souboj hlavních favoritů. Vingegaard vyrazil, Pogačar byl na jeho zadním kole, Remco Evenepoel si jel vlastní tempo.

Dánský obhájce se kilometr za kilometrem snažil svého soupeře setřást, ale nakonec to byl jeho soupeř, který pět kilometrů pod vrcholem vyrazil zpoza jeho zadního kola. Pogačar podobně jako v první pyrenejské etapě svého soka porazil – najel na něj více než minutu a zvýšil svůj celkový náskok již na více než tři minuty.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články