Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Ekvádor se dočkal. Carapaz zkompletoval svou sbírku etap triumfem na Tour

Na Tour de France se poprvé z vítězství v etapě raduje ekvádorský cyklista. Richard Carapaz triumfoval v sedmnácté etapě do Superdévoluy. Olympijský vítěz z Tokia má nyní etapové vítězství na Tour, Giru i Vueltě. Carapaz vyhrál z úniku, ve kterém s ním byl také Jan Hirt. Etapu probíráme ve Velo fokus podcastu s bývalým cyklistou a nyní sportovním ředitelem týmu ATT Investments Vojtěchem Řepou.

Richard Carapaz
zdroj: Reuters

Má již vyhrané etapy na všech cyklistických Grand Tour. Richard Carapaz se po sedmnácté etapě Tour de France zařadil do exkluzivního klubu, když zvítězil v horském středisku Superdévoluy. Ekvádorec zvítězil z početného úniku, když na předposledním stoupání Noyer setřásl Simona Yatese. V úniku byl poprvé na letošní Tour také Jan Hirt.

Žlutý dres i po 17. etapě poveze Tadej Pogačar, který jej drží nepřetržitě od čtvrté etapy. Slovincův náskok před druhým Jonasem Vingegaardem je více než tříminutový. Třetí Remco Evenepoel v závěru nastoupil a umazal deset vteřin ze své pětiminutové ztráty. Tour de France pokračuje ve čtvrtek zvlněnou etapou, která by mohla přinést další úspěch úniku, a poté vyvrcholí náročným horským trojbojem.

Jak etapa probíhala?

Jaký rozdíl od úterý, kdy se nikomu do uniku dlouho nechtělo. V sedmnácté etapě trval souboj o únik dobrých sto kilometrů, během kterých to zkoušela jedna skupina za druhou. Odjet se pokusil třeba i Wout van Aert, uspěla však až čtveřice závodníků: Magnus Cort, Romaine Grégoire, Tiesj Benoot a Bob Jungels.

Spolupracovala skvěle a dotáhla to až do předposledního stoupání Noyer. Za nimi dál zuřil souboj, který v pelotonu utichl až poté, co se konečně odpoutala zhruba padesátičlenná skupina. Ta se vydala stíhat zmíněnou čtveřici – a nechyběl v ní ani Jan Hirt, který se vydal dopředu s vidinou úspěchu v etapě.

Na předposledním kopci Noyer to však nebyl Hirt, nýbrž Simon Yates, který odskočil dopředu a dostal se do samotného čela závodu. Brit přišel o šanci na celkové pořadí a vyhraná etapa ještě mohla jeho Tour zachránit. K Yatesovi, který by měl příští sezonu hájit barvy týmu Visma, se po několika kilometrech dotáhl ještě Ekvádorec Richard Carapaz.

Jeli spolu. A najednou ne, když Carapaz dva kilometry pod vrcholem Noyer nechal svého soupeře jediným atakem za sebou. Ekvádorec byl již několikrát vyhrané etapě blízko, v roce 2020 byl dokonce dvakrát druhý, přičemž v jednom případě triumf daroval svému tehdy týmovému kolegovi Michalu Kwiatkowskému. Až nyní se dočkal.

Také za ním se děly věci. Kilometr pod vrcholem Noyer totiž prásknul do koní Tadej Pogačar, kterému jako by nestačily jeho tři minuty náskoku. Znovu ujel Jonasu Vingegaardovi, který jej s pomocí Remca Evenepoela zuřivě stíhal. Podařilo se, ovšem Belgičan poté sám zkusil nastoupit a využil i Hirtovy pomoci. Nakonec oba hlavní favority porazil o deset sekund.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články