Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Campenaerts už nemusí čekat, vítězství na Tour je jeho

Vítězem osmnácté etapy Tour de France je Belgičan Victor Campenaerts. Závodník týmu Lotto-Dstny zvítězil po sprintu z tříčlenné skupiny uprchlíků, v němž porazil Mattéa Verchera a Michala Kwiatkowského. Belgický cyklista slaví první triumf v etapě Tour v kariéře. Favorité dojeli pohromadě v pelotonu, Tadej Pogačar nadále vládne pořadí s více než tříminutovým náskokem.

Victor Campenaerts
zdroj: Reuters

Victor Campenaerts již vyhrál etapu italského Gira, dlouhé tři roky také držel světový rekord v hodinovce. Na Tour de France ale uspěl až nyní při svém třetím startu. Belgičan se dostal do úniku, ve kterém vydržel až do finiše – v něm ve městě Barcelonnette porazil debutanta Mattéa Verchera a zkušeného Michala Kwiatkowského.

Tadej Pogačar v etapě na rozdíl od středy neútočil a jeho náskok před druhým Jonasem Vingegaardem tak zůstal neměnný na třech minutách a jedenácti sekundách. O další dvě minuty zpět je Remco Evenepoel. Tour de France pokračuje velmi náročným horským dvojbojem: v pátek se pojede přes Cime de la Bonnette ve výšce nad 2800 metrů nad mořem, v sobotu je pak na programu horská zkouška se čtyřmi prémiemi v okolí Nice.

Jak etapa probíhala?

Předpoklady se naplnily. Osmnáctá etapa stejně jako ta sedmnáctá přinesla velmi početný únik (tentokrát téměř čtyřiceti jezdců), kteří si to rozdali o etapové vítězství. V akci byl znovu první ekvádorský vítěz etapy Tour de France Richard Carapaz, štěstí zkoušel za pomoci kolegy Barta Lemmena také Wout van Aert nebo jako obvykle velmi aktivní Španěl Oier Lazkano.

Na programu bylo pět vrchařských prémií, na které cyklisté zkoušeli z početné skupiny odjíždět. Slibný náskok si na posledním kopci vypracovalo trio Michal Kwiatkowski, Victor Campenaerts a Mattéo Vercher, které si vytvořilo až půlminutový náskok. Soupeři ale byli na pozoru a ze všech sil se snažili uprchlíky dostihnout.

To se jim ale nepodařilo a o etapový vařín se bojovalo mezi třemi závodníky, z nichž jeden (Vercher) měl mnohem méně zkušeností než zbývající dva. Projevilo se, když francouzský debutant vyrazil už 900 metrů před finišem. Kwiatkowski jej dostihl, ale to jej stálo síly, které mu v závěru chyběly pro souboj s Campenaertsem. Belgičan byl nejchytřejší – a zvítězil.

Peloton tentokrát šetřil síly a dorazil do cíle až po patnácti minutách. Všichni favorité na celkové pořadí byli v něm.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články