Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
MS horských kol 2024

19. etapa: Královský den. Tour vystoupá 2800 metrů nad hladinu moře

Hned třikrát během jediné etapy vystoupá peloton nad hranici 2000 metrů nad mořem. A na Cime de Bonette se dostane dokonce nad 2800 výškových metrů. Královská horská etapa letošní Tour de France je opravdu pouze pro otrlé. Přímý přenos 19. etapy Tour de France sledujte od 13:45 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují Petr Benčík a Stanislav Kozubek.

Profil 19. etapy Tour de France 2024
zdroj: letour.fr

Není nejvyšším evropským průsmykem, který lze přejet na silničním kole. Cime de la Bonette (2802 m n. m.) totiž ve skutečnosti ani není průsmykem, jde o vyhlídkovou trasu a jakousi smyčku kolem vrcholu Bonette. Pokud nás zajímá poloha horského sedla (Col de la Bonette), tak to měří "pouze" 2715 metrů nad mořem. Tedy o 55 méně než francouzský bratranec Col d’Iseran.

Zdaleka ale není ani nejvýše položeným vrcholem, jehož lze na starém kontinentu dosáhnout (tím se pyšní španělská Pico de Veleta – 3375 m n. m.). Proč je tedy Cime de la Bonette ve světě Tour de France takovým pojmem? Protože ve Francii už to výše nejde. A protože peloton na Veletu ani na rakouský Tiefenbachferner (2829 m n. m.) organizátoři dosud neposlali, je právě Bonette největším gigantem z arzenálu žlutého závodu.

Tour de France sem stoupala dosud pouze čtyřikrát: dvakrát už v 60. letech, kdy se pokaždé radoval před rokem zesnulý Federico Bahamontes, a poté v letech 1993 a 2008. Předposlední návštěva by nás mohla zajímat – ten den se totiž končilo v Isole 2000, kde zvítězil Švýcar Tony Rominger. Pro středisko to bylo jedinkrát, co se ocitlo v programu. 

Daleko čerstvější (a podstatnější) byla jeho úloha na italském Giru, kde právě zde, na silnici obsypané lyžařskými apartmány, rozpoutal v předposlední etapě ročníku 2016 svůj nástup Vincenzo Nibali. Giro se tehdy (na rozdíl od Tour) nezastavilo v Isole 2000 a pokračovalo ještě o tři sta výškových metrů výše na Col de la Lombarde. Nibali na Estebana Chavese najel téměř dvě minuty, přebral vedení a o den později v Turíně slavil celkový triumf.

Kombinace Bonette a Isola 2000 (a navíc další dvoutisícovka Col de Vars) bude na programu v devatenácté etapě letošní Tour. Královská horská etapa, kde se zrno oddělí od plev – tady není, kde se schovat. To vše pro závodníky navíc s vědomím, že i následující den v kopcích nad přímořským Nice bude pořádně kousat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články