Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

11. etapa: Nenápadný klenot programu. Tour projede Centrálním masivem

Nenápadná, ale o to zrádnější etapa čeká odpoledne na závodníky Tour de France. Organizátoři si pro ně nachystali hned šest vrchařských prémií. A protože jsme v Centrálním masivu, budou to kopce s vysokými procenty sklonu. Přímý přenos 11. etapy Tour de France sledujte od 13:45 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují František Raboň a Ján Svorada.

Profil 11. etapy Tour de France 2024
zdroj: letour.fr

Nezřídka se stává, že etapy, které třeba nedosahují takových výšek nebo nemají tolik nastoupaných metrů, se nakonec postarají o to největší drama celé Tour de France. Podobně by tomu mohlo být v případě letošní jedenácté etapy, skrytého "diamantu" červencového závodu. Centrálním masivem projížděli závodníci také loni, na Col de Pertus a spol. se však vrací po osmi letech. 

Tehdy se do cíle sólo s velkým náskokem dvou a půl minuty přihnal Greg van Avermaet, který si v Le Lioran i oblékl (na úkor Petera Sagana) žlutý dres. Psal se 6. červenec 2016 a Belgičan, který v zimě ukončil svou dlouhou kariéru, stál na prahu svého zřejmě vůbec největšího úspěchu. Přesně o měsíc později se totiž v Riu stal olympijským šampionem.

Napodobí tuto kombinaci někdo ze současných závodníků? Col de Pertus je znovu na programu a zpět je i Pas de Peyrol, kde závěrečné tři kilometry stoupají tempem dvanácti procent – což už je pořádný kopec. Na rozdíl od ročníku 2016 navíc ASO závěr ještě ztížila, neboť přibyl téměř čtyřkilometrový Col de Néronne s průměrem nad devíti procenty.

Ještě před cílovým Le Lioran pak na peloton čeká mírnější Col de Font de Cère, z jehož vrcholu to bude už jen dva a půl kilometru sjezdu do cíle. Organizátoři připravili klasikářskou/vrchařskou etapu par excellence a fanouškům nezbývá než se těšit, co s ní provedou Tadej Pogačar a jeho soupeři.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články