Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Poslední kopce Tour zvládl nejlépe Pogačar. Únikem se rozloučil Pinot

Tadej Pogačar žlutý dres nezíská, s letošní Tour de France se ale rozloučil triumfem ve 20. etapě. Slovinec v závěru přespurtoval Jonase Vingegaarda. Svůj poslední únik předvedl Thibaut Pinot. Vítězem Tour de France se stane podruhé za sebou Vingegaard. Etapu hodnotíme v novém Velo fokus podcastu.

Tadej Pogačar
zdroj: Reuters

Dvacátá etapa rozhodla o finální podobě pořadí na pódiu, kam Jonase Vingegaarda doprovodí Tadej Pogačar a Adam Yates, následují Simon Yates a Carlos Rodríguez. O etapu se bojovalo ve sprintu, který v Le Markstein vyhrál Pogačar před dánským vítězem Tour de France.

Rozhodla se i situace ve vrchařské soutěži, kterou ovládl poprvé od roku 1992 italský cyklista. Na úspěch Claudia Chiappucciho navázal Giulio Ciccone. Velké problémy měli naopak Rodríguez a Sepp Kuss, kteří po pádu dojeli s ošklivými šrámy v obličeji. Kuss navíc vypadl z první desítky pořadí.

Jak etapa probíhala?

Dvacátá etapa byla rozlučkou Thibauta Pinota s Tour de France. Ve Vogézách, v kopcích, které dle vlastních slov ani už nemůže znát lépe. A na trase vedoucí přes Petit Ballon, kde jedna ze serpentin dokonce nese jeho jméno. Nemohlo to být speciálnější. A třiatřicetiletý Francouz předvedl velkou show.

Do tzv. Virage Pinot dorazil vítěz tří francouzských etap sám před svými soupeři z úniku, na které měl stále náskok půlminuty, o další minutu zpět byl peloton vedený převážně týmem UAE. Pinot zvládl i sjezd a začal stoupat na poslední kopec letošního ročníku Col du Platzerwasel. 

Ve stoupání, které tak dobře zná, ale přišel konec snu o etapovém vítězství. Tadej Pogačar nastoupil a favorité na celkové pořadí najednou už muže na čele viděli. Vítězství bylo pryč, bojovali o něj ti nejlepší jezdci letošní Tour, kterým stačil pouze osmý muž pořadí Felix Gall. 

Společně přejeli vrchol Platzerwaselu, kde prémii sebral Rakušan Gall, a jeli směr cílový Markstein. Přestože trojici ještě stihla dojet dvojčata Yatesova, o triumfu se nakonec rozhodovalo mezi dvěma nejlepšími závodníky Tour. A navrch měl ve spurtu jasně Pogačar.

Cyklistický závod Tour de France - 20. etapa (Belfort - Le Markstein Fellering, 133,5 km):

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 3:27:18, 2. Gall (Rak./AG2R-Citroën), 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma), 4. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) všichni stejný čas, 5. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -7, 6. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic) -33.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 79:16:38, 2. Pogačar -7:29, 3. A. Yates -10:56, 4. S. Yates -12:23, 5. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -12:57, 6. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -13:27.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články