Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Mohorič se raduje v cíli 19. etapy. Ve finiši porazil Asgreena

Velmi rychlou a napínavou devatenáctou etapu Tour de France vyhrál z úniku Matej Mohorič. Slovinský cyklista na cílové rovince o několik centimetrů přespurtoval čtvrtečního vítěze Kaspera Asgreena. Tým Bahrain-Victorious díky Mohoričovi slaví třetí triumf v etapě. Etapu hodnotíme v novém Velo fokus podcastu.

Kasper Asgreen a Matej Mohorič
zdroj: Reuters

Až cílová fotografie musela v Poligny rozsoudit oba soupeře. Kasper Asgreen vyrazil první, ale Matej Mohorič jej ještě před čarou předstihl. Ani jeden dlouho nevěděli, kdo etapu vyhrál. Až poté organizátoři zahlásili, že svůj třetí triumf na Tour může slavit Slovinec. "Přeju si, aby něco takového mohl zažít každý cyklista, který na Tour je," řekl v cíli.

"Být profesionálním cyklistou znamená hodně utrpení. Pak si uvědomíte, jak strašně dobří všichni jsou. Na Loze jsem málem nevyjel, tak unavený jsem byl," přiznal Mohorič. "Někdy si připadám, že sem vlastně nepatřím. Ale věděl jsem, že se musím udržet Asgreena. V cíli si pak člověk připadá, že jsem ho vlastně zradil, když jsem ho porazil," dodal.

V celkovém pořadí nedošlo k žádným změnám a Jonas Vingegaard do poslední horské etapy ve Vogézách vyrazí s více než sedmiminutovým časovým polštářem. V sázce bude třetí místo pořadí, které brání Adam Yates před debutantem Carlosem Rodríguezem.

Jak etapa probíhala?

Znovu velmi rychlá a dramatická etapa, v níž se únik prakticky tvořil po celý její průběh. Jakmile odjela jedna skupina, pustila se za ní druhá a nahradila ji. A když se konečně dalo dohromady více než třicet jezdců, bylo tu nejtěžší stoupání dne Cote d'Ivory, kdy se skupina nadělila znovu.

Odjela tři velká jména: Ben O'Connor, Matej Mohorič a čtvrteční vítěz Kasper Asgreen. "Tři mušketýři" se pokoušeli udržet před svými soupeři, k nimž se řadili i sprinteři Jasper Philipsen či klasikáři Christophe Laporte a Mathieu van der Poel. Nebylo to snadné, ale zkušení jezdci, kteří všichni už etapu na Tour dokázali vyhrát, se drželi dobře.

Šlo se do finiše. Vše rozjel O'Connor, ale coby ryzí vrchař dobře věděl, že by se musel stát zázrak, aby to vyšlo. Nestal. Asgreen se kolem Australana přehnal, ze závěsu za ním ale vyrazil Mohorič, a nakonec jej o několik málo centimetrů předčil. Oba cyklisty musela rozsoudit až cílová fotografie.

Cyklistický závod Tour de France - 19. etapa (Moirans-en-Montagne - Poligny, 172,8 km):

1. Mohorič (Slovin./Bahrajn-Victorious) 3:31:02, 2. Asgreen (Dán./Soudal-Quick-Step) stejný čas, 3. O'Connor (Austr./AG2R Citroën) -4, 4. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 5. M. Pedersen (Dán./Lidl-Trek), 6. Laporte (Fr./Jumbo Visma) -39.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 75:49:24, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -7:35, 3. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -10:45, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -12:01, 5. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -12:19, 6. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -12:50.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články